Kamperen in Botswana

geplaatst in: Afrika 2016, Avonturen, Botswana | 13

Tijdens onze eerste twee nachten in Botswana hadden we enkele bijzondere ontmoetingen.

De eerste nacht brachten we door in Ghanzi, een stad op de route vanaf de Namibische grens naar de Okavango.

Overigens even over de grensovergang, onze eerste Afrikaanse, een bijzondere ervaring. Geen foto’s, dat wordt niet op prijs gesteld bij overheidsgebouwen. Na de plichtplegingen aan de Namibische kant van de grens, invullen van een exit-formulier, stempelen van de paspoorten en bij het volgende loket afstempelen van het Carnet de Passages. Goed dat ik van tevoren even gelezen heb hoe e.e.a. moet gaan zodat ik de ambtenaar nog even kan corrigeren als hij stempelt en schrijft.
De Botswaanse kant is wat ingewikkelder, vooral ook omdat er voor ons een groep Chinezen is binnengekomen die blijkbaar hun paspoorten kwijtgeraakt zijn. Gelukkig komt er op een gegeven moment een ambtenaar van de exit-balie bij die onze paspoorten onder handen neemt. Bij de customs-desk moet ik de jonge dame uitleggen wat het Carnet inhoudt en hoe ze het moet invullen, samen met haar collega komen ze er wel uit en even later kan ik aansluiten bij de betaal-balie. We moeten 270 Pula betalen (ong. € 23) voor maximaal 3 maanden wegenbelasting en verzekering.

De weg in Botswana is, in tegenstelling tot wat de Lonely Planet ons vertelt, prima, goed asfalt waarop je goed kunt doorrijden (ong. 85 km/h voor Milady).

In Ghanzi hebben we de keuze uit verschillende campsites, die in het centrum van de plaats is vol dus we kiezen degene het dichtst bij de stad, Thakada Bush Camp, mooi gelegen op enkele km’s 4×4-pad vanaf de hoofdweg.

Als we na zonsondergang een biertje drinken in de bar worden we verrast door een prachtig verlichte waterpoel waar diverse dieren hun dorst lessen.Bot-2016-08-24_001

We zien Gnoes, Impala’s en gemsbokken, die overigens ook op het menu van het restaurant staan…

Op donderdag reizen we verder richting het noorden aan de westkant van de Okavango-delta. We komen uit in Guma, maar niet voordat we een behoorlijk pittig zandpad hebben moeten overwinnen. Zo’n 8 km 4×4-zandpad in low-gear met stukken waarbij we niet boven de eerste versnelling komen. (Ik had de bandendruk moeten verlagen!) Het was hard werken voor mij als chauffeur als voor Milady, ook Sonja had het zwaar, zij zat achterin de auto omdat we een man meenamen die ons de weg kon wijzen.

De camping, Guma Lagoon Camp was geweldig! Direct gelegen aan de Okavango-delta, prachtige schaduwrijke kampeerplekken onder de vogelrijke bomen. ’s Avonds krijgen we daarvan een mooi voorbeeld, een uil strijkt neer in de boom boven onze stoelen.

Bot-2016-08-25_003 Bot-2016-08-25_002

Het wordt iets te gortig als de uil besluit ons dekbed als hangplek te gebruiken, dat hebben we liever niet en Sonja haalt gauw het luchtende dekbed naar binnen.

Bot-2016-08-25_004

Gert Jan
Volgen Gert Jan:

Ik ben de restaurateur, bouwer, chauffeur en monteur van Milady Landy. Ik heb deze website gebouwd en schrijf veel van de stukjes. Ik fotografeer graag, het resultaat kan je bewonderen op deze site. Email: GertJan@MiladyLandy.nl

Gert Jan
Laatste berichten van

13 Responses

 1. Rick

  Awsome
  I would love to do a safari some day
  How much roughly do you need in the bank to start ? I always worry I would run out half way.
  Is your Land Rover petrol or diesel do you have over drive
  And what’s your best tip of the day ?
  Hope you have a safe adventure keep up the brill pics of the wilderness and ya landy
  Cheers
  Rick

  • Gert Jan
   Gert Jan

   Hi Rick,
   Nice you found our website.
   Just like we write our blog, we also keep a track of our cost. We will publish the cost of this trip in main figures. But let us say we spend a average of €70-80 per day for the two of us. That does not include the cost for car-maintenance and repair (we account about €5.000) and the cost for transport of the car and ourselves to and from Southern Africa (about € 6-7.000).
   We will give details in a blog page later.
   Greetings,
   Gert Jan

 2. Greetje

  Wat toch wonderlijk wat jullie allemaal ( mogen) meemaken en beleven!
  En ook fijn, dat je zo’n technicus bent, die ook zelf – soms met hulp- zoveel kan repareren , echt grandioos! Geniet ervan, ik van jullie boeiende verhalen .???

 3. Tom Beusenberg

  Hoi! met Tom. Het gaat goed met school. Ik leer best veel op school. Ik ga goed vooruit. Groet aan Sonja en Gert Jan.

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Tom,
   leuk om iets van jou te horen. Fijn dat het zo goed gaat op school.
   Groetjes van Sonja (en Gert Jan)

 4. Henk Moelands

  Beste Gert Jan en Sonja. We hebben de foto’s gezien en die zijn geweldig. Verder nog een goede reis.
  De groetjes van Henk Moelands

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Henk, dank voor je reactie. Hoop dat je nog verder geniet van onze reis 😉 Groetjes van Gert Jan en Sonja

 5. Frits Tenthof

  Beste Sonja en Gert Jan,
  Ik kan het mij niet voorstellen om in een zo groot land te kunnen rondrijden.
  Ik ben al in Europa geweest. Rondrijden met je auto: super leuk.
  Kom veilig thuis.

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Frits, bedankt voor je reactie. Het is echt supergaaf om in Afrika rond te trekken. Groetjes van Gert Jan en Sonja

 6. mariet

  passen jullie wel op voor de “put holes” dank denk je dat je hard kan rijden en en dan in eens is er een enorm gat.

  de chinezen hebben deze wegen gebouwd en die zijn niet voor het duurzame, dus asfalt verzakt en is weg soms en je rijdt je hele assen naar z’n grootje

  • Gert Jan
   Gert Jan

   Hoi Mariet,
   De potholes kunnen inderdaad verrassen maar als je op zo’n weg rijdt, onder andere in Zambia de weg van Livingstone naar Sesheke en dan vanaf ongeveer Kasangula, dan houd je wel rekening met je snelheid. De grote klap gebeurt altijd als je die het minst verwacht. Ik kom daar later nog op terug in een blog over Zambia. Maar we hebben (of eigenlijk Milady heeft) een flinke klap te verduren gehad en dat kostte ons opnieuw een bladveer en de steunen van het roofrack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.