Van Guma naar Tsodilo Hills

geplaatst in: Afrika 2016, Avonturen, Botswana | 1

’s Ochtends worden we gewekt door geritsel boven ons hoofd, vogels denken we in eerste instantie, tot we goed kijken uit onze tent. Er zitten aapjes in de bomen boven onze tent.

Bot-2016-08-27_002 Bot-2016-08-27_001

We ontbijten snel, laten de achterbanden leeglopen tot 2 bar en vertrekken van de camping.

Als we na het uitdagende zandpad even stoppen om de banden weer op te pompen blijkt vlakbij in Etsha 13 een bruiloft aan de gang te zijn. We hebben meteen publiek bij het pompen, tientallen kinderen willen vooraan staan om te kijken wat ik aan het doen ben.

IMG_6527 IMG_6531

Als we dan ook nog een bal uit onze auto halen en die oppompen is het feest compleet. Sonja speelt nog een balspel met de kinderen, wat een lol.

De rit naar Tsodilo is probleemloos, eerst een stuk asfaltweg naar het noorden en dan een goed gevlakte zandweg naar het oosten.We komen om een uur of één bij de gate aan van de campsite en het park. Die blijken gesloten te zijn met geen enkel teken van leven in de buurt. Als we het vragen aan een vrouw die onder een boom zit te wacht (op de bus?) zegt ze dat ze wel aan het lunchen zullen zijn, gewoon geduldig wachten dus.

En inderdaad, om even over half twee verschijnen de eerste mensen vanuit de hutjes aan de overkant en even laten komt er een vrouw aanlopen met een officieel uitziend jasje. We volgen haar en inderdaad, ze kan ons toelaten tot het park en we schrijven ons bij haar in om een nacht te kamperen.

Onderaan de vrouwelijke heuvel staan verschillende gidsen te wachten, we kunnen daar onze tent opzetten, maar de hoofdgids raadt ons aan om eerst de wandeling langs de rotstekeningen te doen.

Onze gids, een jonge vrouw van een jaar of 25-30, begeleidt ons vanaf de parkeerplaats rond de berg. In het begin een zandpad dat later overgaat in een stenenpad en tegen het einde van de tocht, zo’n 2,5 uur, een steil rotsachtig rivierbed, zonder water natuurlijk.

De rotstekeningen zijn prachtig, mooi gedetailleerd maar vooral ontzettend talrijk. We zien echt tientallen verschillende rotstekeningen, gemaakt door de San stam zo’n 3000 jaar geleden.

Bot-2016-08-27_007 Bot-2016-08-27_008 Bot-2016-08-27_010 Bot-2016-08-27_004

Het is een prachtige tocht en vooral door het steile laatste stuk zijn we best moe. Als we terugkomen op de parkeerplaats blijken alle collega’s van onze gids weg te zijn, dus ik stel voor om haar terug te brengen richting de gate. Ze vertelt ons dat daar ook een kampeerplek is.

We installeren ons vlakbij het toiletgebouw en worden later op de avond nog vergezeld door een Nederlands stel die meegenieten van ons kampvuur. We wisselen reiservaringen uit en genieten samen van de prachtige sterrenlucht achter de mannelijke Tsodilo-rots.

Bot-2016-08-27_022

Gert Jan
Volgen Gert Jan:

Ik ben de restaurateur, bouwer, chauffeur en monteur van Milady Landy. Ik heb deze website gebouwd en schrijf veel van de stukjes. Ik fotografeer graag, het resultaat kan je bewonderen op deze site. Email: GertJan@MiladyLandy.nl

Gert Jan
Laatste berichten van

  1. Jenneke

    Wat een fantastische sterrenhemels. Nog heel veel fun toegewenst met hopelijk weinig autopech meer. Groetjes Jenneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.