Onverwachte kennismaking met Katenya Pituatho.

geplaatst in: Afrika 2016, Avonturen, Botswana | 9
[:nl]Tussen Ghanzi en Guma liggen 13 Etsha-dorpjes. De bewoners van Etsha zijn vluchtelingen uit Angola die al lange tijd in Caprivi woonden. Tijdens de oorlog in 1969 tussen Angola en Zuid-Afrika was vooral de Caprivi het strijdtoneel en vluchtte de Hambukushu zuidwaarts naar Botswana. In eerste instantie naar Shakawe maar later werden zij gehuisvest in Etsha waar ze volgens hun 13 substammen uiteenvielen. Nu nog is er Etsha 1, 2 – tot en met 13. In Etsha 6 is er, volgens de Lonely Planet, een museum waar de geschiedenis over deze dorpjes verteld wordt. Vanzelfsprekend willen we tijdens onze reis zoveel mogelijk over de cultuur leren en we wijken dan ook van de hoofdweg af en rijden Etsha 6 binnen. Omdat we niet gelijk het museum kunnen vinden, vragen we de weg aan een voorbijgangster. Zij verwijst ons naar een man bij een kraampje want hij weet ons vast en zeker te vertellen waar dit museum te vinden is. Helaas krijgen we daar geen antwoord op onze vraag maar gelukkig komt een andere vrouw erbij staan en zij weet ons te vertellen dat het museum een paar jaar geleden opgedoekt is. Deze feedback zullen we dus aan Lonely Planet laten weten 😉
De ontmoeting met deze vrouw is, achteraf gezien, een schot in de roos. Katenya Pituatho blijkt één van de vrouwen te zijn van de ‘Ngamiland Basket Weavers Trust’. Deze stichting werd in 1998 opgericht met een groep van bijna 500 Etsha vrouwen. Nu zijn de aantallen afgenomen maar nog steeds zijn veel vrouwen actief in het maken van manden. De fijne weeftechnieken hebben ze geërfd van hun voorouders en door de verkoop van deze manden raken vrouwen uit de armoede.
Trots laat Katenya ons de manden zien die ze in hun winkeltje verkopen. De manden hebben allerlei patronen die aan de natuur gelieerd zijn: zebra’s, struisvogel, giraffe…

IMG_6462
De manden zijn gemaakt van palmdraden. De verschillende kleuren zijn natuurlijke kleuren. Deze kleuren zijn afkomstig van wortels van planten uit de Okavango Delta. Naast het winkeltje zien we een kas waar de vrouwen zelf de planten kweken.

IMG_6466
De vrouwen uit de regio leren allerlei technieken en krijgen les in ondernemerschap opdat ze hun eigen zaak kunnen starten.
Katenya blijkt ook nog voorzitter te zijn van het schoolbestuur. Kortom, een vrouw met behoorlijke power! Daar hou ik van… Fijn om zulke vrouwen te ontmoeten.

IMG_6459 (1)
Via de website van de stichting kun je ook bestellingen plaatsen! www.crafthood-unite.com

9 Responses

  • Gert Jan
   Gert Jan

   Een hele terminal is wel veel hoor Tanja, maar een container vullen kunnen de vrouwen zeker wel.

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Greetje, we maken inderdaad een geweldige tijd mee. Mooi dat je er ook van geniet.
   Groetjes van GJ en Sonja

  • Gert Jan
   Gert Jan

   Hoi Greetje,
   Leuk hoor dat je ons zo intensief volgt via facebook en deze website.
   We hebben het geweldig samen, ondanks de kuren van onze Milady blijven we genieten.
   Liefs van Sonja en Gert Jan

 1. Cees en Catrien

  Zoéven weer eens gekeken na een lange tijd i.v.m. vakantie.Weer genoten van alle mooie dingen die jullie beleven.Het filmpje van de boottocht vonden we erg leuk om te zien. Fijn dat jullie zo genieten, veel plezier nog!
  Groetjes van, Cees en Catrien.

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Cees en Catrien,
   leuk om te lezen dat jullie van onze verhalen genieten!
   Groetjes van GJ en Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.