• beds, Rangala, Kenya
 • 2 mamas, Rangala, Kenya
 • nursery Rangala, Kenya
 • hospital Rangala, Kenya
 • hospital Rangala, Kenya
 • hospital Rangala, Kenya
 • hospital Rangala, Kenya

Bezoek aan het babyhome, ziekenhuis en nursery school in Rangala

geplaatst in: Afrika 2016, Avonturen, Kenia | 2

Op zondag 23 oktober brengen we een bezoek aan de babyhome in Rangala, dankzij de tip van Corry Musters, van stichting Baja uit Etten-Leur.

img_7772

Deze plek wordt gerund door zes zusters, samen met een aantal verzorgsters. De baby’s en peuters die hier verblijven, zijn kinderen die óf verstoten zijn óf wees zijn. Zuster Marie Esther vraagt me nadrukkelijk geen foto’s van de kinderen op internet te plaatsen. Ze waardeert het enorm dat wij de moeite en de tijd nemen om hier op bezoek te komen.  Bij onze rondleiding door de babyhome, krijgen we te horen dat een aantal kinderen lijden aan HIV. De HIV-problematiek is ook in Kenia enorm hoog en zuster Marie Esther vertelt ons dat er vooral een taboe heerst op het zich laten testen. Hierdoor zijn de HIV-moeders vaak in te ver gevorderd stadium en overlijden ze. Als een baby in het babyhome opgenomen wordt, soms als ze 1 dag oud zijn, worden ze in een isolatiekamer onderzocht en verblijven daar tot ze naar de babyroom kunnen. Bij ons bezoek zijn er 8 baby’s, waarvan 3 baby’s met HIV. De muziek klinkt door de kamer en de baby’s staan in hun bedje mee te swingen. Heerlijk om te zien hoe de verzorgsters vol liefde met de baby’s bezig zijn. De peuters spelen buiten op de binnenplaats. Na de rondleiding worden we uitgenodigd om het avondeten met de zusters te gebruiken maar eerst worden we naar het guesthouse gebracht. Dit guesthouse wordt ook gebruikt door stagiaires van het Kellebeek College. Het is dan ook wel heel bijzonder om in een bed te slapen met een matras, gesponsord door mijn eigen Kellebeek College.

img_7773

’s Ochtends brengen we een bezoek aan het ziekenhuis op hetzelfde terrein. Zuster Agnes neemt ons op sleeptouw en vertelt enthousiast over de verbeteringen die steeds plaatsvinden.

img_7787Toch heeft ze nog heel wat wensen ter verbetering. Op het terrein staat een klein gebouwtje klaar voor een tandarts maar helaas is er geen tandarts te vinden die hier komt werken. We beloven haar ook ons eigen netwerk in Nederland in te zetten. Wie weet ….

img_7782 img_7784

Na een bezoek aan de verloskamer, besef ik weer hoe geweldig de gezondheidszorg bij ons geregeld is. Volgens zuster Agnes biedt deze zorg toch meer toekomst voor de vrouwen dan een thuisbevalling.

img_7786

Als laatste bezoeken we de nursery school. Bij juffrouw Pauline worden we toegezongen door de kindertjes, in hun beste Engels!

We worden aan het eind van de ochtend uitgezwaaid door zuster Marie Esther en gaan op weg naar Consolata, die ons zal begeleiden naar de lagere school, gesponsord door stichting Baja.

2 Responses

 1. Ilse

  Oh wat leuk. We hebben bij P3 ook n aantal keer geld ingezameld voor stichting Baja.

 2. Corry Musters

  Zie nu pas je verhaal. En ik heb er al vaak naar gezocht. Leuk hoe je t beschrijft. En we vinden het geweldig dat je de moeite hebt genomen om eens bij de baja scholen te gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.