Bezoek aan het project ‘Agape-Orphans-Home Based Care’ in Zambezi

geplaatst in: Afrika 2016, Avonturen, Zambia | 4

Oorspronkelijk was de uitstap naar Zambezi, een plaatsje aan de grens met Angola, niet in ons reisplan opgenomen. Door het enthousiaste verhaal van Trees (Eggenkamp) over het project ‘Agape-Orphans-Home Based Care’ , gooiden we ons reisplan om en vertrokken vanuit Mongu naar Zambezi om dit project te bezoeken. De weg erheen was heel divers en op sommige stukken heel uitdagend voor MiladyLandy. Op het stuk tussen Manyankwa en Watopa Ponton kreeg Milady zware klappen te verduren maar daarover schrijft Gert Jan een blog 😉

Het was even zoeken naar een slaapplaats in Zambezi maar uiteindelijk konden we op een terrein kamperen bij de Riverview Lodge. Bij het woord lodge denk je waarschijnlijk aan een luxueus onderkomen, maar dit was hier absoluut niet het geval. Er waren geen toiletten, laat staan douches. We zijn gelukkig self-supporting dus geen probleem 😉

Aan de eigenares van het terrein, Jeannet Kelly, vertelden we waarom we in Zambezi waren en naar wie we op zoek waren. Zij kende Clement Chinyundy en diezelfde avond kwam hij nog kennis maken. Hij zou ons de volgende dag ‘s middags in contact brengen met de dames die het project runnen.

De ontmoeting met Mrs. Machune Chivunda en Mrs. Winfrida Mweema was hartverwarmend. Deze twee vrouwen werken als vrijwilliger aan dit project en vertelden vol enthousiasme over het ontstaan van het project en wat hen beweegt dit programma uit te voeren.

img_6766

Trees en Kalle (Kallervo in Zambia) uit Etten-Leur hebben dit project in 2000 opgestart en vrijwilligers uit Zambezi voeren het uit. Het hele programma draait om de ondersteuning van weeskinderen van aan HIV-overleden ouders. Kinderen worden financieel ondersteund totdat ze geen babyvoeding meer hoeven en totdat ze hun middelbare school of een vakdiploma hebben gehaald. Bijzonder aan dit programma is dat de kinderen in hun eigen gemeenschap kunnen blijven wonen en niet in een weeshuis verblijven. Momenteel worden er zo’n 100 kinderen ondersteund. Ook wordt er voorlichting gegeven over HIV. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van theater. Onderweg viel het ons op diverse plaatsen in Zambia op dat er ruimschoots aandacht voor HIV is.

img_6763 img_6770

Bijzonder was de passie waarmee Machune en Winfrida dit werk uitvoeren. De aandacht en liefde voor deze kinderen zijn de drijfveren voor hun werk. Mooi ook dat ze vertelden dat het woord ‘Agape’ eigenlijk zoveel betekent als ‘liefde geven zonder dat je verwacht er iets voor terug te krijgen’. Deze vrouwen zijn heel gelovig en zijn er van overtuigd dat God hun werk zal belonen, hier of later. Voor ons was dit weer een hartverwarmend gesprek met 2 mooie mensen!

Meer info over het project kun je lezen op www.steunaanzambezi.org

4 Responses

 1. Ilse

  Wat een mooi afwisselende reis. Natuur, cultuur, (auto)avontuur . Prachtig . Liefs Richard en Ilse

 2. Lieve Peeters

  Heel inspirerend dat vrijwilligers hun hart en ziel leggen in dit project en zo kinderen nieuwe kansen geven. Dat de steun in hun eigen gemeenschap gegeven wordt, betekent ook dat ze beter geworteld en verbonden zullen zijn als volwassenen. Mooi!

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Lieve,
   dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, dit is de beste manier voor deze kinderen.
   Groetjes van Sonja

 3. Josje

  Super dat jullie het project van Trees en Kalle hebben bezocht. Wat een mooie afwisselende reis maken jullie. Hoop dat Milady niet te veel kuren heeft op de lastige Afrikaanse wegen. Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.