Een bijzonder bezoek aan de Himba

geplaatst in: Afrika 2016, Avonturen, Namibia | 15

Wat ik op zaterdag 13 augustus heb meegemaakt, zal ik nooit meer vergeten. ’s Morgens kwam ik in gesprek met Wenten, de manager van de camping waar we verbleven. Op mijn vraag of het mogelijk was kennis te maken met de Himba’s, vertelde hij mij dat hij zelf een Himba was en ons kon vergezellen naar een Himbadorp. Het levensverhaal van Wenten is heel bijzonder. Hij woonde in een Himbadorp en hoedde elke dag de geiten. Toen hij ongeveer 14 jaar was, vluchtte hij uit het dorp naar de ‘beschaafde’ wereld. Omdat Himba’s niet geregistreerd worden en niet weten wanneer ze geboren zijn, werd in Opuwa (waar Wenten terecht kwam) een schatting gemaakt van zijn leeftijd. Hij ging daar voor het eerst naar school, waar missionarissen les gaven. Na een paar jaren, heeft hij verdere studies gevolgd en haalde uiteindelijk een master theologie. Nu doceert hij een paar dagen per week in Opuwa en daarnaast is hij, samen met zijn vrouw, de uitbater van de camping.
Inmiddels is hij 35 jaar en vindt het geweldig om over zijn oorspronkelijke cultuur te praten. We besluiten met hem samen de Himba’s een bezoek te brengen. Het wordt een indrukwekkend bezoek. Vanzelfsprekend zijn er veel ‘cultural villages’, die commercieel uitgebaat worden maar hij brengt ons naar een afgelegen dorpje waar geen toeristen komen. Voor hem is het alweer een paar jaar geleden dat hij er geweest is en hij stelt dan ook voor cadeaus mee te nemen voor de bevolking. Bij cadeaus denk ik aan hele andere cadeaus dan de dingen die we uiteindelijk kochten voor de Himba’s. We nemen 20 kilo meel, 5 kilo suiker, paar flessen olie, tabak en snoepgoed mee.

Nam-2016-08-13_005

Als we bij het dorp aankomen, hebben we natuurlijk ontzettend veel bekijks. Mensen snappen niet waar wij vandaan komen. Ze kennen alleen hun eigen omgeving, weten niet wat Namibië is, laat staan Nederland. Het is natuurlijk super dat Wenten de taal spreekt en via hem voeren we hele gesprekken met de inwoners van dit dorp.

Nam-2016-08-13_006

De ‘chief’ van het dorp verwelkomt ons en zegt dat hij zich heel vereerd voelt dat wij de moeite nemen om zijn dorp te bezoeken.

Nam-2016-08-13_017

Hij vraagt ons hoeveel dagen het lopen is naar ons land en welke richting hij dan uit moet. Als hij hoort dat het in Nederland veel regent, wil hij zelfs met zijn koeien en geiten naar Nederland komen 😉 Ons verhaal over paspoorten en visa gaat helemaal zijn petje te boven. We maken kennis met een paar vrouwen van de chief. De chief heeft 6 vrouwen en verblijft elke nacht in een andere hut. Als ik vraag waar hij dan de zevende dag van de week slaapt, krijg ik te horen dat hij geen vrije dag heeft 😉 en dus ook geen eigen hut.

Nam-2016-08-13_011

Wenten vertelt ons meer details over hun cultuur. Het uiterlijk van de Himba’s zegt iets over de plaats in de groep en de fase van hun leven. Als ze ongeveer dertien jaar zijn, worden bij zowel de jongens als de meisjes de vier voortanden in de onderkaak eruit geslagen met een stok en een steen.

Nam-2016-08-13_012

Dit is een Himba-traditie waarvan de herkomst onduidelijk is. Meisjes dragen hun haar in twee vlechten over hun voorhoofd; na de eerste menstruatie vlechten ze hun haar in kleine staartjes die ingesmeerd worden met geitenvet en oker. Getrouwde vrouwen dragen daarbij nog een kleine kroon van geitenvel op hun hoofd. Himba-vrouwen wassen zich nooit, ze smeren zich in met een mengsel van geitenvet, kruiden en oker. Door de oker krijgen de vrouwen de typische rode kleur.

Nam-2016-08-13_015

Het mengsel beschermt hen tegen de zon. Het valt me op dat de huid van de vrouwen er ontzettend goed uitziet, ook bij de oudere vrouwen. Doen wij dan toch iets verkeerds?
Ook sieraden zijn belangrijk voor de Himba’s. Zo is te zien aan sieraden of vrouwen 1 of meer kinderen hebben, of ze een tweeling in de familie hebben, of iemand recent overleden is, kortom: fantastische verhalen. Zowel mannen als vrouwen dragen weinig kleding; de traditionele kleding is gemaakt van de huiden van geslachte dieren. Mooi om te zien dat ook zij voor bepaalde feesten weer andere kleding hebben.

Nam-2016-08-13_014

Ik ben zwaar onder de indruk van het leven van deze mensen. Wat me heel erg aangreep, was de uitspraak van één van de vrouwen. Toen ze hoorde dat we in Nederland zoveel regen hebben, zei ze: God is niet eerlijk. Wij hebben al 4 jaar geen regen gehad, waarom hebben jullie dan wel zoveel regen? Als je dan ook hoort dat zij kilometers ver moeten lopen om wat water te vinden, dan word je wel heel stil. Een bizarre gewaarwording en je zou willen dat het anders was. Het enige wat we op dat moment konden doen, was het water vanuit onze watertank in de auto met hen delen. Hoe vreemd was dat… ineens kwam er water uit een kraan in de auto. De mensen waren totaal verbolgen: water komt toch uit de grond… nu zomaar uit de lucht vallen… Ik kan jullie verzekeren, dat komt echt binnen en des te meer beseffen we hoe gezegend wij eigenlijk zijn.

15 Responses

 1. Annet Konings

  Indrukwekkende foto’s en een nog indrukwekkender verhaal! En dan te weten dat dit nog maar de eerste weken in Afrika zijn, wat zullen jullie allemaal nog meer tegenkomen? Mooi om te lezen!
  Geniet nog verder van de reis!
  Groetjes,
  Annet

  • Sonja Van den Berge
   Sonja Van den Berge

   Hoi Annet,
   dank voor je reactie. We hebben het goed samen en genieten volop.
   Liefs van Sonja

 2. Petra

  Zo zeg! Daar doe je het voor! Deze verhalen en deze foto’s. Deze ervaringen nemen ze jullie nooit meer af! Geweldig! Geniet hier samen met volle teugen van! Liefs Petra

 3. Marie-Louise

  Hoi Allebei……wat een ervaring weer….
  Prachtig……hopelijk nog vele van deze indrukwekkende ontmoetingen……??

 4. Ko & Ger

  Wij zijn helemaal ontroerd, prachtig wat een verhaal. Wat is de naam van de camping? Kunnen we in ieder geval cadeaus afgeven en water natuurlijk, wat fijn om jullie verhalen te lezen. Liefs Ko en Ger

  • Gert Jan
   Gert Jan

   Hoi Ger (en Ko),
   De camping waarvan Wenton de eigenaar is samen met z’n vrouw is Oreness Bar Campsite, orenesslodge@iway.na, +26465273572.
   Doe hen de hartelijke groeten mochten jullie daar ook kamperen.

 5. Astrid van der Wal

  Wat waanzinnig mooi dat jullie daar geweest zijn en met de Himbas deze ervaringen hebben mogen delen. Wij zien dit alleen op tv. Een dankbaar geschenk wat je inderdaad nooit meer zult vergeten. Take care.

 6. Inge Wouters

  Hallo Sonja en Gert-Jan, wat indrukwekkend om te lezen hoe deze mensen leven. En om te bedenken dat jullie dit een stukje meemaken is heel bijzonder. Ook prachtige foto’s! Nederland is letterlijk en figuurlijk ver weg van jullie nu. Op naar nog veel meer mooie avonturen. Groetjes Inge

 7. gonny hendriks

  prachtig verhaal indrukwekkend, mooie foto’s. Ik loop een beetje achter met jullie reis haha.

  Groet Gonny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.