Tanzaniaanse wegen

Mysteries van een oude dame (7)

Als we Tanzania inrijden nemen we de weg naar Kigoma, we willen graag de chimpansees in Gombe NP zien. Tot Mpanda is de weg prima, met zo nu en dan wat potholes en onverharde stukken, daarna moeten we de onverharde weg op. Op aanraden van diverse mensen besluiten we niet naar Kigoma te rijden, het schijnt onveilig te zijn, vooral in het donker. We nemen de weg naar Tabora, een witte weg op de kaart, 359 km onverharde weg. Dat hadden we beter niet kunnen doen! Dit is echt de slechtste weg die we ondertussen gereden hebben en dan bijna 400km lang!

Na enkele kilometers hoor ik gerammel boven m’n hoofd, er is een dwarsligger van het imperiaal afgebroken, ik repareer die min of meer provisorisch en we kunnen weer verder. Nog meer gerammel boven ons hoofd, blijkt er nog een ligger gebroken en wel één waarmee de daktent op het rek is bevestigd. Pfff, na een paar uur zwoegen in de warmte met veel vliegen om me heen, kan ik de daktent anders op het bagagerek bevestigen en kunnen we weer verder.

img_6988

De herrie is nog niet over en ik constateer dat de linker voorbladveer opnieuw is gebroken, tja, daar moeten we dan maar mee verder. Even later blijkt ook de linker achterbladveer opnieuw gebroken, vlak naast de reparatie van Zambezi. Maar ja, we staan in the middle of nowhere, dus we moeten verder.
In Inyonga wegen we nog even af om daar te blijven en daar de nacht door te brengen, maar het is nog vroeg en er zijn nog veel km’s af te leggen, we rijden dus door.

Ondertussen wordt het gerammel achteraan steeds heftiger en kunnen we de wasbord-delen – bijna de hele weg trouwens – en de putten steeds minder comfortabel nemen. Als ik de boel inspecteer blijkt, behalve de eerder geconstateerde gebroken veren, de hele steun van de rechterbladveer van de chassisbalk afgebroken te zijn. Ik kan de draden die door de chassisbalk naar de achterlichten lopen gewoon zien liggen. Pfff, dat is slecht nieuws, vooral omdat we nu te ver van Inyonga verwijderd zijn om terug te rijden.

We wagen het erop en rijden door naar het volgende dorpje op de kaart, nog zo’n 30km schatten we. Onze snelheid is nu teruggebracht tot maximaal 30km/u. En de ellende is nog niet over, even later verliezen we een stuk van de uitlaat en de rest van de uitlaat hangt aan 2 moeren aan het spruitstuk van de motor, behoorlijk wat herrie dus. En of het nog niet genoeg is, we kunnen alleen nog maar in derde versnelling rijden, schakelen is verder niet mogelijk. Ik red het optrekken door eerst in “low range” op te trekken en dan naar “high range” door te schakelen.

De snelheid komt nu niet meer boven de 25 km/u en het eerste dorpje op de kaart blijkt niet te bestaan. We moeten dus alles bij elkaar nog meer dan 100km rijden met al deze mankementen, het wordt donker en de weg lijkt alleen maar slechter te worden. Om 20u zien we eindelijk lichtjes aan de horizon, dat blijkt het dorpje Ipole te zijn. Voorbij de controlepost, waar we voor het eerst van alle controles onderweg de auto moeten openmaken, stoppen we bij een willekeurig huis aan de kant van de weg. Daar kan ik vooruit in en uit, ik kan immers niet achteruit schakelen… We vragen aan de aanwezige familie of we hier kunnen overnachten en de papa geeft toestemming. Uitgeput zetten we onze tent op, eten wat crackertjes met kaas en ploffen in ons bed.

img_7029

De volgende ochtend communiceren we met de papa via zijn dochter, in Tanzania spreekt men Swahili en niet veel Engels. Hij verwijst ons naar de overkant voor een lasser en stuurt z’n dochter Elisabeth om die te regelen. Ondertussen hang ik de uitlaat weer op.

img_6992

De jonge man inspecteert de boel en gaat meteen aan de slag met het verwijderen van het wiel rechts, de auto gaat daar op een blok en ook het linkerwiel gaat eraf. De bladveer wordt gedemonteerd en voor laswerk meegenomen naar de overkant, het lasapparaat is indrukwekkend!

img_7017

Ondertussen is ook een fundi (mecanicien) opgetrommeld om de versnellingsbak onder handen te nemen. Hij komt aan op een pikipiki (motorfiets-taxi) en gaat direct samen met de pikipiki-driver aan de slag.

img_7003

Na een uurtje of twee/drie is de klus geklaard, alle versnellingen werken weer. Daarvoor moesten wel de vloerplaten voorin eruit en de middenconsole, maar het werkt weer en daar zijn we blij mee.

img_7007

De veer is weer gerepareerd en wordt gemonteerd, drie man sterk zijn hier nu mee bezig. Ze constateren ook de andere gebroken veer, maar ik vraag ze nu eerst de afgebroken steun te gaan repareren. We rijden de auto naar de overkant, dat kan weer, ik heb weer versnellingen en het wiel gaat er weer af.

Bij een goede inspectie blijkt dat de hele chassisbalk gebroken is dus de boel moet eerst gesteld worden. Met houtblokken, assteunen en m’n potkrikje wordt alles rechtgezet waarna we met de highlift als klem het chassis weer bij elkaar trekken, er zat nog ong. 5 mm ruimte in de breuk.

img_7008

De oudste van de drie jonge mannen heeft zich ondertussen over het lasapparaat ontfermd en samen met de andere mannen en mijn advies van de zijlijn volbrengt hij een goed stuk laswerk. De steun zit recht en op z’n originele plaats en na wat trekken en sleuren kan ook de veer weer gemonteerd worden. Oh ja, ook de assteun van de schokbreker was stuk en van het rubberblok onder de chassisbalk waren nog wat flentertjes rubber over. De assteun werd provisorisch gerepareerd en toen kon het wiel er weer op. Het was ondertussen 22:30 dus iedereen was kapot.

De rekening was alleszins redelijk, TZS 150.000 voor het laswerk, TZS 5.000 voor materiaal en TZS 55.000 voor de versnellingsbak. Tussendoor is ook het oliebadluchtfilter gelast, dat bleek ook nog te lekken, daarvoor heb ik TZS 20.000 afgerekend. Alles bij elkaar dus TZS 230.000, dat is € 95.[:en]

26 gedachten over “Tanzaniaanse wegen”

 1. Gertjan, onvoorstelbaar al die verhalen. Leuk om dat vanuit een luxe stoel te lezen. Waardering voor jouw lieve vrouw Sonja, die alles “over zich heen laat gaan”. Knap om alles weer bijna te laten herstellen, hier in Nederland kost dat dagen, daar fiksen ze het in enkele uren…..
  Veel genieten nog….gr j en c

  Beantwoorden
  • Sonja excelleert inderdaad in geduld en geniet van alles wat we meemaken. Ook de schijnbare problemen met Milady zijn steeds weer oplosbaar inderdaad en we genieten ook van de creativiteit waarmee men deze aanpakt.
   Hartelijke groet terug van Sonja en mij

   Beantwoorden
 2. Tjonge, wat een gedoe. Bewondering voor het doorzettingsvermogen maar ook wel wat medelijden. Ik zou het echt al helemaal spuugzat zijn geweest….ik blijf duimen dat het geen myladystrandy wordt en dat jullie reis gewoon lekker door kan gaan. Succes en veel plezier maar weer…Willem

  Beantwoorden
  • Hoi Willem, medelijden in niet nodig, behalve op de momenten dat we zitten af te zien tijdens de rit, dan gaan er inderdaad wel eens gedachten door ons hoofd van “spuugzat” en “opgeven”. Gelukkig is er na dat soort momenten steeds weer een oplossing voorhanden om de opgetreden problemen te verhelpen.
   We blijven lachen!

   Beantwoorden
 3. Jeetje, al die lieve aardige handige mensen die jullie willen helpen is een prachtige ervaring op zich.
  Ondertussen moet alles nu weer moervast zitten! Die mylady toch…..

  Beantwoorden
 4. Tjeetje Gert Jan en Sonja wat hebben jullie een hoop pech, maar wat is het toch heerlijk dat al die mensen zo behulpzaam zijn. sterkte weer met het verloop van de rit en geniet van de mooie landschappen, de dieren en de vriendelijke mensen.

  Beantwoorden
 5. Fijn dat jullie alles als avontuur bekijken en heerlijk dat jullie alles positief bekijken!
  En steeds weer hulp ……hartstikke mooi toch.
  Dat komt zo op jullie pad.
  Blijf genieten, dat doen wij ook met jullie fantastische verhalen xxx

  Beantwoorden
  • Hoi Greetje, bedankt voor je reactie. Als alles meezit, reizen we dinsdag weer verder en volgen nieuwe avonturen!
   Groetjes van Sonja

   Beantwoorden
 6. Pffff…. Ondanks dat jullie hier heel relaxed mee omgaan lijkt het me toch bovengemiddeld spannend iedere keer weer. Grote bewondering voor jullie beiden. Gelukkig dat er vooral veel te genieten valt. En wat fantastisch dat jullie overal zo goed geholpen worden. Liefs

  Beantwoorden
 7. Maar goed dat jullie in de landen van de “handige handen” rondrijden.
  Voordelen van de reparaties:
  – economie in de plaats van reparatie wordt gestimuleerd
  – je hebt veel contacten met de plaatselijke bewoners
  – kosten van reparaties zijn laag
  – nòg meer geduld leren hebben
  – sociale kaart van de handige handen krijg je goed in beeld
  – geeft nèt dat beetje meer (ont)spanning
  – als alles weer gerepareerd is heb je het heerlijke gevoel van…….”ja, we mogen weer verder”.

  Veel plezier tijdens de volgende kilometers ?

  Beantwoorden
  • Hoi Gonnie, we zijn nog steeds intact 😉 Als alles meezit, kunnen we dinsdag weer verder reizen. Groetjes aan je moeder.
   Groetjes van Gert Jan en Sonja

   Beantwoorden
  • Hallo Piet en Joke,
   Wat leuk dat jullie ons ook volgen.
   We genieten eigenlijk van elk moment van onze trip en vooral ook van de nieuwe uitdagingen die deze ons stelt. Zoeken naar oplossingen met beperkte middelen in er één van…
   Groet van Sonja en Gert Jan

   Beantwoorden
 8. Hoi Sonja en Gert Jan,
  Complimenten voor jullie website. Je ziet het inderdaad helemaal voor je. Wel fijn dat er ‘handige mannetjes’ zijn die betaalbare hulp kunnen bieden. Milady zal er wel wat littekentjes bij krijgen, maar ja, een doorleefd uiterlijk getuigt wel van een actief leven!
  Ik heb gelezen dat jullie al veel mooie momenten beleefd hebben, geweldig wat jullie allemaal op het programma hebben gezet. Daaraan kun je jullie goede voorbereiding wel aflezen. Echt een programma met inhoud!
  Leuk om jullie al lezend te volgen, vaak met (Hollands) kippenvel…, soms van schrik, soms van emotie!
  Groetjes en ‘gewoon’ doorgaan hoor.. Marianne M

  Beantwoorden
  • Hoi Marianne,
   bedankt voor je reactie en leuk dat je geniet van onze avonturen. We maken inderdaad een geweldige tijd mee. Ondanks de pech met onze ‘oude dame ‘, genieten we volop. Hoop dat het met jou en de collega’s ook goed gaat.
   Groetjes van Sonja

   Beantwoorden
 9. Hallo Sonja en Gert Jan,

  Wat is het toch mooi om jullie te volgen via de website.
  Spannende reis die jullie beleven, dat blijft een herinnering voor de rest van jullie leven.
  Heel veel succes met het vervolg van jullie wonderbaarlijke reis.

  Groetjes van, Cees en Catrien.

  Beantwoorden
  • Hoi Cees en Catrien,
   Leuk dat jullie regelmatig ons blog lezen. We zijn blij met de reacties die daarop gegeven worden, dan wordt het een beetje persoonlijker.
   Groetjes van Sonja en Gert Jan

   Beantwoorden
 10. Hallo Sonja en Gert-Jan,

  Indrukwekkende verhalen, zowel over de mensen als over Mylady. Ik ben pas later gaan lezen
  ivm eigen vakantie. Mooie en verduidelijkende foto’s ook.
  Blijf genieten van alle moois en de uitdagingen.

  Groetjes, ook van Cathy,

  Geert-Jan

  Beantwoorden
  • Hoi Geert-Jan en Cathy,
   dank voor je reactie en mooi dat je van onze verhalen geniet. Morgenochtend is Milady weer rijklaar en trekken we verder door Tanzania, richting Rwanda. Op naar andere avonturen!
   Groetjes van GJ en Sonja.

   Beantwoorden
 11. Hallo Saampjes, wat
  een ervaringen. Gelukkig kunnen jullie nog steeds door.. Geniet ervan. Dit wordt vast een boek. Intussen stelt Ger hier wel de “hamvraag”: Houdt de stoelbekleding het eigenlijk wel? Anders moeten we nog afreizen met naald en draad…..Groetjes uit Stampriet,Kalahari Namibië. K&G

  Beantwoorden
  • De stoelhoezen doen het nog prima, ze zitten lekker en de stof ziet er nog prima uit.
   Maar goed, houd je niet in, je bent altijd welkom om het zelf te komen bekijken!

   Liefs van Sonja en Gert Jan

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.