an unusual camping spot, village, Zambia

Een ongewone slaapplek

Vandaag willen we vanuit CrocqValley South Luwanga NP naar Isoka rijden. In Lundazi doen we wat boodschappen en tanken Milady weer vol en een aantal kilometers verder blijkt dat de weg naar Isoka een heftige weg is! Wat verrassend;) We merken dus al snel dat het praktisch onmogelijk zal zijn Isoka nog voor donker te bereiken. Rond 5 uur besluiten we in een dorpje onderweg te stoppen om daar te overnachten, ongeveer 5 km voor Kamfutu. Dit dorpje bestaat uit 5 hutten en wat ‘hutjes’ voor de opslag. Er lopen kinderen, kippen, varkens en honden rond. We gaan op zoek naar de chief en dan blijkt dat we met handen en voeten moeten uitleggen wat onze bedoeling is. Met het Engels komen we bij de chief niet verder dan ‘yes’, ‘no’ en ‘welcome’.

img_6939 img_6946 img_6941

Zo ongewoon als het voor ons is om op deze manier te overnachten, zo ongewoon is het voor hen om een paar toeristen met auto en daktent in het dorp te zien. Als we onze tent opslaan, weten de inwoners niet wat ze meemaken. Een echt bed op de auto, hoe verzin je het. Zowel de volwassenen als de kinderen zijn heel nieuwsgierig en zij mogen natuurlijk de trap opklimmen en verbazen zich over onze slaapplek. Het is voor beide partijen een andere wereld!

De kinderen blijven de hele tijd rond onze auto hangen en als we hen een bal geven, zijn ze de koning te rijk en ook ik mag meedoen met hun spel.

img_6911

We hebben ook nog wat koekjes en aanmaaklimonade om uit te delen. Wat een feest! Het is voor sommige kinderen waarschijnlijk de eerste keer dat ze aanmaaklimonade drinken.

We proberen nog wat met de chief te praten en hij maakt ons duidelijk dat hij een nieuw huis aan het bouwen is voor zichzelf en zijn familie. De stenen worden door hemzelf gebakken en een vriend helpt hem met het metselen.

img_6914

’s Avonds wordt er rond het vuur met zijn allen ‘nshima’ en ‘spinazie’ gegeten, uiteraard met de rechterhand.

’s Ochtends bedenkt Gert Jan om pannenkoeken te bakken voor het hele dorp. Stiekem verklaar ik hem een beetje voor gek, maar hij doet het gewoon! De pannenkoeken beleg ik met aardbeienjam en geef iedereen een halve pannenkoek. Heerlijk om te zien hoe iedereen hiervan smult.

img_6950 img_6943

Als we ons huis weer ingepakt hebben, nemen we afscheid en geven de chief een bijdrage voor zijn huis. Hij is helemaal blij en wij hebben een veilige nacht op een ongewone plek doorgebracht.

17 gedachten over “Een ongewone slaapplek”

 1. Hallo Sonja en echtgenoot,wat een mooi verhaal.Hoe verzinnen jullie het dit wonderbaarlijke avontuur mee te maken.Ik kijk mijn ogen uit naar al die mooie kindjes die jullie weg kruisen.Wat ik mij afvraag is hoe zij aan kleren komen,hoe zij school gaan,hoe zij zich wassen?Jullie zitten toch wel midden in de rimboe!!!Zijn jullie nooit eens niet bang voor het onbekende?Zijn de mensen daar echt zo lief en gastvrij?Ongelooflijk dit ongelooflijke verhaal!Ik zou zeggen,doe zo voort en vertel ons nog meer van die mooie verhalen.Travel safely,Overmeerse groetjes van Rita xxx

  Beantwoorden
  • Hoi Rita, wat leuk dat je onze avonturen volgt. Soms vind ik het best spannend, maar tot nu toe hebben we alleen maar positiviteit ervaren. De mensen zijn blij dat we hun land bezoeken en je wordt dan ook overal welkom geheten met ‘karibu’. Het dorpje waarover is schreef, was inderdaad in de rimboe. De kinderen daar gingen helaas niet naar school. Voor water moeten ze soms kilometers ver lopen en daar gaan ze dan ook heel zuinig mee om … Wij hebben in onze auto een watertank van 60 liter…
   Momenteel genieten we van een paar dagen in een hotel MET douche en WIFi omdat de auto in de garage is. Als alles meezit, kunnen we dinsdag weer verder reizen. Er komen vast nog meer verhalen, dus blijf ons volgen!
   Groetjes van Sonja

   Beantwoorden
  • Hoi Josje,
   we maken inderdaad heel veel mooie, indrukwekkende dingen mee. We zijn nu al een paar dagen in Tabora, wachtend op de auto. Dit heeft ook zo zijn voordelen: lekker relaxen in een hotel MET douche en WIFI. Als alles meezit, kunnen we dinsdag weer verder reizen.
   Liefs van Sonja

   Beantwoorden
 2. Ik krijg er helemaal kippenvel van! Wat een prachtige ontmoeting. Dit is het ‘Afrika’ zoals ik het ken. Heerlijk dat jullie de gastvrijheid op zo’n bijzondere manier mogen meemaken en wat is het toch super om elkaar inderdaad te verrassen met voor beide partijen nieuwe ervaringen. Geniet ervan!

  Beantwoorden
 3. Beste Gertjan en Sonja,
  Wat een geweldig avontuur beleven jullie zeg! Ik zie op de teller dat jullie nog ruim 116 dagen te gaan hebben, geniet van iedere dag maar dat gaat wel lukken zo te zien. Op afstand genieten we ‘digitaal’ met jullie mee. Een hele goede reis gewenst verder!
  Hartelijke groeten van Muriƫl & Remco van Beest

  Beantwoorden
  • Hoi MuriĆ«l en Remco,

   Leuk dat jullie ons op deze manier volgen.
   We genieten van alle momenten van ons avontuur en ook van de reacties op ons blog.

   Groet van Gert Jan, ook namens Sonja

   Beantwoorden
 4. Hoi Sonja,

  Ik geniet ervan om jullie verhalen te lezen.
  Enorm waardevol, de ontmoeting op een ongewone slaapplek.
  Geniet ervan , samen met Gert Jan.

  Liefs, Monique

  Beantwoorden
  • Hoi Monique,
   bedankt voor je reactie en leuk dat je van onze verhalen geniet. Als alles meezit, gaan we dinsdag weer verder reizen door Tanzania richting Rwanda. Hoop dat alles goed met je gaat.
   Liefs van Sonja

   Beantwoorden
 5. Maar weer eens bijlezen over jullie prachtige reis. Mooi verhaal, ik zie t al voor me. Ook in t verre Afrika blijven jullie jezelf. Ik zie Gert Jan al achter de pannen staan en Sonja jam smeren. Geniet nog, ik ga snel verder lezen .

  Beantwoorden
  • Hoi Ilse,
   leuk dat je zo geniet van onze verhalen. Morgen kunnen we weer verder reizen. Milady heeft de nodige reparaties gehad.
   Liefs van Sonja

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.