bon fire Zvakanaka Campsite, Louis Trichard/Makhado, South Africa

Zuid-Afrika (1) van Beitbridge naar Swaziland

Op 30 december gaan we de grens van Zimbabwe en Zuid-Afrika over bij Beitbridge,een makkelijke grensovergang.

We shoppen in Messina/Musina, een vrij klein grensstadje, maar met supermarkt en auto-onderdelen-winkel. Dat is een verademing na de armoede van Zimbabwe en de soberheid van de Oost-Afrikaanse landen. We lunchen uitgebreid bij de Wimpy, een uitgebreide hamburger, super…

We vinden een prachtige campingplek, de mooiste van deze reis (?) vlak voor Louis Trichard/Makhado. We komen aan om een uur of 4 ’s middags, net op tijd om de eigenaars, Al en Gail, van de camping te treffen die voor de jaarwisseling naar vrienden gaan. De Zvakanaka Campsite is een prachtig plekje dat we weer eens bij toeval ontdekken, prima om onze jaarwisseling te vieren.

Deze camping is werkelijk van alle gemakken voorzien en daar maken we ook ruim gebruik van. In de laatste paar dagen zijn onze spullen behoorlijk nat geworden, het is immers regenseizoen, die kunnen we hier goed wassen in de wasmachine en drogen onder het afdakje van onze kampeerplek. We doen wel zo’n 6 wassen, maar dan is ook alles weer fris, inclusief onze dekbedden.

Op de oudejaarsdag gaan we ’s ochtends nog even naar de supermarkt in Louis Trichard, lekkere dingetjes kopen voor ons oudejaarsdiner. Natuurlijk horen daar ook oliebollen bij en de middag genieten we zo van oliebollen en …

de Top2000 op de radio…

Via onze Zuid-Afrikaanse databundel kunnen we de muziek streamen en met de vrienden in Nederland en de rest van de wereld via WhatsApp samen genieten van de gouwe ouwe hits.

Ons oudejaarsavonddiner bestaat uit samosa’s vooraf,

waarbij we ondertussen de braai warm laten worden

zodat we daar de visjes voor ons hoofdgerecht op kunnen grillen

We genieten van deze heerlijkheden en van het mooie vuurwerk van de sterrenhemel die zich boven ons hoofd ontvouwt.
Om middernacht, het is dan in Nederland nog een uur vroeger en de Top2000 is nog niet bij Queen beland, proosten we met Zuid-Afrikaanse brut, lekkerrr…

Ondertussen hebben we Suzanne en Pieter al gesproken en gelukkig nieuwjaar gewenst, bij hen is het al een uur eerder 2017 en krijgen we het ene na het andere appje en facebook-berichtje met nieuwjaarswensen, gezellig om zo in contact met de wereld te staan. We genieten nog van ons kampvuurtje en luisteren verder naar de Top2000 tot het ook in Nederland ruim nieuwjaar is en we in ons eigen bedje kruipen.

De volgende ochtend vinden we het niet erg om wat langer in bed te liggen…

Maar later op de dag klaart het op zodat we ook onze benen kunnen strekken en het landgoed van de camping kunnen verkennen.

Op aanraden van Al rijden we 3 januari richting Blyde River Canyon. Om een uur of tien nemen we een omweg om Tzaneen -“echt niet de moeite waard” volgens Al – en passeren min of meer bij toeval de Sunland Baobab waar we even wat drinken samen met een stel Belgen.

De boom is echt gigantisch, helaas is de bar-in-de-boom enkele maanden geleden gesneuveld toen in een storm een flink stuk van de boom afbrak.

’s Middags rijden we door de Blyde River Canyon en zoeken we een kampeerplek, die vinden we in uiteindelijk in Graskop, bij de Panorama View Chalets, een idyllisch plekje aan de rand van de canyon.
Helaas moeten we voor we daar aankomen nog wel even bij een garage langs, Milady heeft wat elektra-problemen, minder goed opladen, soms inhouden tijdens het rijden en Sonja heeft een paar keer “vuur” bij haar voeten gezien. Bij inspectie door de monteur blijkt dat de hoofdkabel van de dynamo naar de accu kortsluiting gemaakt heeft en nu dus helemaal doorgebrand is, we hebben geluk gehad dat de boel niet in brand is gevlogen… Er is nu geen tijd meer om de boel te repareren en we rijden door naar de camping met de belofte dat we de volgende ochtend starthulp zullen krijgen.

’s Avonds, het is intussen beginnen te regenen, eten we in het restaurant van de camping, boboti voor mij (GJ) en een visje voor Sonja.

Een lekker flesje wijn bij ons diner, 100 Rand (€7)

’s Nachts regent het onafgebroken en we moeten dus de tent kletsnat opvouwen. Even later, de auto start inderdaad niet meer, komt de monteur, de zoon van de eigenaar, met een accu de auto starten. De ochtend brengen we verder door bij Harrie’s Pannenkoek, het regent nog steeds. Als we halverwege de ochtend weer bij de garage aankomen is alles weer gefikst, nog een paar tie-wraps vastmaken en we kunnen weer rijden.

We lunchen in Pilgrims Rest, een toeristisch oud mijnwerkers-dorpje.

Na de lunch rijden we door richting Nelspruit

een mooie tocht met prachtige landschappen en natuur. De regen stopt en zo nu en dan komt de zon erdoor. Later horen we dat Graskop zo’n beetje de natste plek van Zuid Afrika is in de regentijd.

Ondertussen hebben we contact via Facebook met Arine Prins, een Nederlandse vrouw die met haar twee volwassen kinderen op een (wij noemen dat) landgoed woont, Land Rover gek is en ons uitgenodigd heeft om langs te komen. We arriveren er in de loop van de middag en worden hartelijk ontvangen door Arine en haar honden. Ze heeft zelfs een bed voor ons opgemaakt en daar maken we graag gebruik van ondanks dat we wel de tent opzetten om te drogen. ’s Avonds maken we een feestje met z’n drieën met een wijntje, een biertje en muziek van de Zwarte Lijst die op onze laptop staat.

We besluiten nog een dagje extra van Arine’s oprechte gastvrijheid te genieten en ontmoeten ook dochter Ster en zoon Beer.

’s Avonds koken wij en maken lasagna voor de hele club met aanhang en tiramisu toe.

De volgende ochtend rijden we verder richting Swaziland.

4 gedachten over “Zuid-Afrika (1) van Beitbridge naar Swaziland”

 1. De blyde canyon was een mooie route met THE potholes maar Pilgrims Rest was ook mooi en zag op de foto jullie auto en ietsjes daar boven was een kerkje en nog iets hoger een mooi kerkhofje

  Beantwoorden
 2. Geweldig om een LR te kunnen gebruiken waarvoor die gemaakt is.
  En daarnaast dan ook nog eens van alles te mogen beleven en heel veel mensen te ontmoeten.

  Beantwoorden
  • Hallo Gerrit,
   We genieten ook nu nog bijna elke dag na. Het was een geweldig avontuur!
   Leuk dat je geïnteresseerd bent.
   Groet van Gert Jan

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.