Nederlandse les in de woestijn

Als iemand me vorig jaar gezegd had dat ik ooit Nederlandse les in de woestijn zou geven, had ik die voor gek verklaard. Toch is het nu zover gekomen.

Tijdens onze lockdown in Marokko maakte ik kennis met Melissa en Annie. Melissa komt uit Auckland (Nieuw Zeeland) en heeft Nederlandse roots; Annie komt uit Nashville (USA) en heeft sinds vorig jaar een Vlaamse vriend. Onze gesprekken voerden wij in het Engels en toen Annie en Melissa erachter kwamen dat ik voor onze wereldreis Nederlandse les had gegeven, opperden zij het idee hen een woordje Nederlands te leren.

Wie me persoonlijk kent, weet dat het lesgeven in mijn bloed zit en ik deze gelegenheid dus  niet voorbij kon laten gaan. Wat begon als een grap, is inmiddels uitgegroeid tot een ‘echte’ cursus Nederlands. Mijn 40 jaar ervaring helpt me volop om zonder boek of methode de lessen te verzorgen. Annie en Melissa zijn bijzonder leergierig en bloedfanatiek. Ze willen niet alleen Nederlands leren praten maar ook luisteren, lezen en schrijven. Kortom, het volledige plaatje!

Dit zorgt ervoor dat ik elke dag een nieuwe les voorbereid waarin zoveel mogelijk aspecten aan bod komen. Elke middag komen we samen om anderhalf uur  Nederlands te leren. Mijn Vlaamse achtergrond komt goed van pas om Annie wat typisch Vlaamse uitdrukkingen mee te geven. Zo klinkt ‘Ik hou van jou, schat’ niet écht in het Vlaams maar ‘ik zie u graag, zoetje’ komt meer in de goede richting.

Naast het ‘serieuze’ werk, heb ik een aantal bordspellen gemaakt waarmee we grammatica en woordenschat oefenen. Spelenderwijs sluiten we zo meestal de middagsessie af.

Het mooie is dat zowel Annie en Melissa als ik een zinvolle invulling van onze tijd in lockdown hebben gevonden. We zijn nu 4 weken bezig en het ziet ernaar uit dat we nog een paar weken hier op de camping zullen verblijven. Volop kans dus om Annie en Melissa een goede basis van de Nederlandse taal mee te geven! Daar ben ik zeker en vast van overtuigd, of is het vast en zeker?

De Nederlandse lessen in de woestijn

Elke dag
Om twee uur
Drie vrouwen zitten
Voor de Nederlandse les

Vragen en antwoorden
Wij lezen en schrijven
Wij spreken en lachen
Wij leren de Nederlandse taal
Verhalen en gedichten

Een meisje en een hond
De woestijn en de knappe man
De bruine muis in het huis

Onze lerares is super
Zo slim, zo vriendelijk
De lessen zijn echt leuk
Nu weten wij zo veel

Dank je wel voor het leren
Dank je wel voor de praatjes
Dank je wel voor mijn vriendinnen
En vooral voor prachtige Sonja!
Voor vijfendertig jaar, heb ik één taal gesproken. Toen heb ik naar de woestijn gekomen. Ik leer Nederlands met mijn lerares en nieuwe vriendin Sonja en mijn nieuwe vriendin Melissa. Sonja maakt leren leuk en grappig. Zij maakt spelletjes en huiswerk en wij leren beetje bij beetje. Melissa altijd maakt ons lachen over de bruine muis, maar zij werkt hard. Ik ben trots op haar. Elke dag oefenen wij met schrijven, luisteren, praten en spelen. Ik leer graag Nederlands. Het maakt me blij.
Dit is wat Melissa en Annie speciaal voor dit blog schreven na 4 weken les

7 gedachten over “Nederlandse les in de woestijn”

 1. Hier word ik blij van, wat een boeiend verslag over twee zeer gemotiveerde leerlingen/studenten. Creatief, inventief, met weinig leermiddelen aan de slag. Ik mocht hetzelfde ervaren in Senegal, waar ik werkzaam was binnen het speciaal onderwijs in Dakar. Naast mijn onderwijsloopbaan in Nederland een geweldige ervaring voor iedereen, die deel uitmaakte van het project.
  Kan me zo goed voorstellen dat je “ groeit”, bij deze manier van lesgeven.

  Beantwoorden
 2. Nederlandse les in de woestijn lijkt mij een onverwachte maar geweldige aanvulling op jouw onderwijscarièrre Sonja. Een geweldig verslag, welke ik met veel plezier heb gelezen. Wat leuk om de bijdragen van Annie en Melissa te lezen. Een geweldig resultaat, waar jullie alle drie trots op mogen zijn!

  Beantwoorden
 3. Geweldig Sonja. Als je dan toch vast zit met z’n allen dan is dit wel een heel leuke manier om de tijd door te komen. Is dit schoolvakantie of vakantieschool? Prachtig ook om zo vriendschap op te bouwen en te intensiveren Top!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.