Voor ons onbekend: Oost Frankrijk, De Vogezen en De Elzas

Het Franse klimaat laat ons alle extremen zien, van extreme warmte tot knallende onweersbuien, maar wij genieten vooral van de verrassende landschappen en mooie Franse steden en dorpjes.

De diepe bossen met mooie meertjes van de Vogezen en de groene valleien met uitgestrekte wijngaarden van de Elzas, alles is nieuw voor ons. Dit deel van Frankrijk hebben we nog niet eerder ontdekt, we zijn verrast door de veelzijdige schoonheid.

Lesseux en Saint-Dié-des-Vosges

Na ons Luxemburgse avontuur hebben we een paar dagen doorgebracht op een camping aan een meertje, gewoon lekker even lui.

Daarna rijden we door in zuidelijke richting en de Vogezen in. In Lesseux vinden we een gezellig plekje op de camping bij Raoul en Nadine. Een camping met niet meer dan 6 plaatsen, maar met heel veel ruimte en vooral ook gezelligheid. De eigenaren zijn erg geïnteresseerd in hun gasten en vooral Raoul komt regelmatig langs voor een praatje. Ze hebben zelfs een gezellige snack-bar-kar waar hapjes en drankjes worden geserveerd.

Video gemaakt voor Aire Naturelle de Camping “le Gros Pré”

Onze Mupke en Flupke, onze elektrische vouwfietsen, komen goed van pas als we een dagtocht naar Saint-Dié-des-Vosges maken.

De stad verrast ons met mooie gebouwen en gezellige terrassen, het weer is onverwacht stralend.

Raoul heeft ons al verteld dat er mooie muurschilderingen in de stad zijn aangebracht, dit zijn er een paar:

Later zoeken we nog de nabijgelegen waterval Cascades des Molières op, er is weinig water, dus het spektakel is beperkt. De tocht erheen is wel prachtig, met flinke hellingen, onze elektrische ondersteuning is heel praktisch.

Als we terugrijden naar Lesseux barst de hemel open met een flinke onweersbui, we kunnen onze regencapes goed gebruiken.

Het woud van de Vogezen

Op aanraden van Raoul rijden we door de bospaden van Lesseux dieper de Vogezen in, heerlijk om weer eens enigszins off road te kunnen rijden.

Milady en ik genieten volop en Sonja ook.

We hebben op een camping bij Gerardmer afgesproken met Grietje en Cor. We volgen elkaar al sinds we in Marokko reisden. Daar kwamen we elkaar onderweg een keer tegen, maar hadden elkaar nog niet gesproken. Nu was er tijd om ervaringen en reisverhalen uit te wisselen, een gezellige middag en avond.

De volgende ochtend spreken we af dat we elkaar blijven volgen en hopelijk elkaar nog eens tegenkomen bij ons beider wereldreis.

Gérardmer is mooi gelegen aan het gelijknamige meer, we wandelen nog even langs het meer en door de stad.

De Elzas

Omdat we onverwacht naar Brussel moeten, rijden we naar Sélestat om de trein te nemen. De Elzas is heel anders dan de Vogezen, het vruchtbare Rijndal voedt talloze wijngaarden.

Onze Milady Landy parkeren we op de Camping Municipal les Cigognes, genoemd naar de ooievaars die in dit gebied nestelen en dus ook over de camping paraderen.

De camping is zeker een aanrader voor eenieder die de Elzas wil bezoeken. Erg behulpzame beheerders die meerdere talen spreken en je graag helpen bij voorkomende uitdagingen. Onze auto mochten we tegen gereduceerd tarief op de camping plaatsen.

Ook de stad Sélestat is de moeite van het bezoeken waard, een typische Elzas-stad met duidelijke Duitse invloeden, mooi verzorgd, gezellig en heel gastvrij.

Als we verder rijden door de Elzas en de Haut Rhin, passeren we opnieuw talloze wijngaarden en mooie kleine dorpjes, een mooie rit, al wordt het weer er niet beter op…

We rijden door naar de Franse Jura, maar daarover later meer.

3 gedachten over “Voor ons onbekend: Oost Frankrijk, De Vogezen en De Elzas”

 1. Leuk om het verslag te lezen. Het roept herinneringen op van heel lang geleden. Mooie foto’s erbij, het is weer genieten om dit allemaal te mogen ontvangen. Fijne reistijd voor jullie saampjes.

  Beantwoorden
 2. Hoi Sonja en Gert Jan,

  Wat een gezellige briefings weer. Jullie zijn gewoon weer op pad gegaan. Grappig om te lezen dat jullie als wereldreizigers Luxemburg en Oost-Frankrijk eigenlijk niet goed kennen. Zo zie je maar waar deze tijd allemaal goed voor is.
  Geniet nog lekker verder. Wij kijken uit naar jullie verdere avonturen.

  Hartelijke groeten,
  Hans&Joke

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.