IJsland (deel 1) – Einde van de winter

We varen met de ferry van Denemarken naar IJsland, daar verrast de IJslandse winter ons met uitgestrekte landschappen en het wisselende klimaat. Watervallen, vulkanen, lavavlaktes en een rollende oceaan, alles is nieuw en spectaculair.

Milady Landy doet het goed, maar heeft ook zo nu en dan aandacht nodig.

De overtocht vanuit Hirtshals naar Seyðisfjörður

In de Noord-Deense stad Hirtshals nemen we de Smyril-Line ferry naar Seyðisfjörður in Oost-IJsland. De overtocht gaat prima, vooral ook door het gezelschap van Roos en Rudy uit West-Vlaanderen, zij varen naar de Faeröer eilanden.

Onderweg passeren we de Shetland eilanden in de mist.

Op de Faeröer eilanden is het mooi helder weer als we daar de tussenstop maken na 2 dagen varen. De bemanning houdt hier hun jaarlijkse rescue-oefening en wij beschouwen de drukte in de haven.

Na nog een nacht op een wilde zee, we schuiven heen en weer en op en neer in onze bedden in de hut, komen we aan in een stralend Seyðisfjörður.

Een eerste indruk

IJsland laat zich meteen van z’n beste kant aan ons zien. De eerste waterval is meteen al een trekpleister voor de toeristen die van de ferry afkomen.

Maar vooral de landschappen verbazen ons keer op keer en het weer is prima, koud, maar zonnig.

Kraters, vulkanen en lavavelden

IJsland is een vulkanisch eiland en dat zie je overal in het landschap. Eerst valt het ons niet zo op, maar naarmate we verder reizen zien we steeds meer vulkaantoppen. De kraters zijn soms goed zichtbaar, je kunt naar sommige kraters wandelen. Alleen in dit seizoen zijn de meeste paden gesloten of domweg bedekt met sneeuw en daarom niet toegankelijk.

De lavavelden waar we doorheen rijden zijn indrukwekkend en het is prachtig om te voet tussen de extreme vormen te lopen.

Watervallen, ijsrivieren en hot pots

Het is in IJsland niet zo extreem koud als in Noorwegen en Finland afgelopen december. De temperaturen zijn rond het vriespunt met uitschieters naar -8°C en +8°C. Soms sneeuwt het heftig, maar een volgend moment kan de zon erdoor komen en de volgende dag regent het.

De sneeuw en het ijs van afgelopen winter begint te smelten en dat merk je aan de rivieren. Overal stroomt het water heftig, al is het ijs ook overal duidelijk aanwezig.

We maken een wandeling naar de Dettifoss, Goðafoss en later naar de Reykjafoss, prachtige fotogenieke watervallen waar je uren naar kan kijken. We genieten van het klaterende water en de frisse wind die altijd bij een waterval waait. Bij Reykjafoss ligt ook Fosslaug, een natuurlijke hotpot waar je vrij in kunt baden. Vandaag is de wind vrij straf, dus dit bad laten we aan ons voorbij gaan.

Het water in de rivieren en meren is nog stevig bevroren na de afgelopen winter, al heeft de voorjaarszon en de dooi hier en daar wel z’n werk gedaan.

Een bijzonder fenomeen in IJsland is het geothermische water dat overal aanwezig is. De huizen worden van bijna gratis warm water voor verwarmen en douchen voorzien. Elk dorp en stadje heeft z’n eigen zwembad dat heerlijk warme binnen- en buitenbaden heeft.

Maar het meest bijzondere voor ons zijn de hot pots die je overal ziet. We genieten volop van het warme water bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Dit is de hotpot van Grettislaug.

Kleine stadjes en monumenten

IJsland heeft een bevolking van zo’n 360.000 inwoners waarvan de regio Reykjavik het leeuwendeel van 200.000 inwoners vertegenwoordigt. De oostkant van IJsland waar wij aankomen en de noordkant waarlangs het eerste deel van onze reis leidt, bevatten allemaal kleine stadjes en dorpjes. Soms zijn ze pittoresk, meestal ronduit saai of functioneel, een tankstation, een supermarkt, een kerk met begraafplaats en wat huizen.

Eén van de eerste dagen, we wijken veel af van IJslands Ringweg 1, komen we langs Heimskautsgerðið of the Arctic Henge. Dit monument doet wat denken aan Stone Henge, maar is pas in 2004 gerealiseerd. Bijzonder.

Onze eerste meerdaagse stop maken we in Húsavík, een plaatsje aan de Skjálfandifjord. Van hieruit worden veel walvisexcursies gemaakt. Wij informeren bij North Sailing en worden erg vriendelijk en open te woord gestaan door Þórný (Thorny) Stefánsdóttir. Zij adviseert ons, omdat we nog tot begin mei blijven, om pas eind april of begin mei een walvistour te doen. We stellen deze belevenis dus nog even uit.

Het stadje bestaat uit een haventje en wat rustieke gebouwen naast de overige functionele bebouwing.

Langs de Ringweg, al wat verder naar het westen, vind je het Glaumbaer Museum. Een verzameling huizen opgetrokken in turf, erg bijzonder om te zien en goed bewaard gebleven.

Ook het vliegtuigwrak bij Þórshöfn kan je natuurlijk als monument bestempelen. We konden niet dichterbij komen, maar de foto’s spreken voor zich.

Milady en kamperen in de winter

Onderhoud

Milady Landy geniet van het reizen, ze vraagt maar weinig aandacht en brengt ons overal waar we willen komen. Natuurlijk is een onderhoudsbeurt zo nu en dan nodig en gaat er wel eens wat stuk, maar dan is de hulp meestal dichtbij, ook in IJsland.

Zo begon de auto steeds meer te vibreren en maakte ze vreemde bijgeluiden. Ik, Gert Jan, dacht aan de voorste aandrijving. Bij onderzoek in de garage Myvatn Car Rental in Reykjahlíð bleek één van de kruisjes van de achterste aandrijfas versleten te zijn. Met een nieuw kruisje dat ik bij me heb wordt dit probleem in een uurtje opgelost en kunnen we weer op pad.

Als ik een paar dagen later ook nog de spikes opnieuw in de banden draai, zijn we helemaal klaar voor de IJslandse wegen.

Tanken in IJsland

Vooraf vroegen we ons af hoe dat zou gaan, tanken in IJsland. Eigenlijk is het helemaal niet ingewikkeld. Elk klein plaatsje heeft minstens één tankstation. Je kunt gewoon met je pinpas betalen en zelf tanken, simpel!

Tanken op een oostelijk uiteinde van IJsland, Bakkafjörður.

Kamperen

In heel IJsland zijn volop kampeerplaatsen, alleen in de winter zijn de meeste niet open. Vanaf ongeveer 1 mei gaan de meeste campings open, vanwege de vorst en het geringere aanbod van toeristen. Toch staan we altijd op kampeerplaatsen, ook al zijn ze gesloten, wild kamperen is hier ten strengste verboden.

Hier en daar is er wel een camping met voorzieningen open, meestal in combinatie met een restaurant of guesthouse. Daar kunnen we dan even lekker douchen en gebruik maken van de binnenruimte om onze blogs te schrijven en zo.

En dat je dan soms ’s nachts insneeuwt nemen we dan maar op de koop toe.

Dieren

Wilde dieren zijn schaars in IJsland, behalve de grote variëteit aan water- en zeevogels is er weinig wild. Wel lopen in Oost-IJsland veel rendieren vrij rond, deze zijn zo’n 100-200 jaar geleden geïmporteerd door de Noren voor de jacht.

Ook zie je overal IJslandse paarden. Dit unieke ras komt alleen op IJsland voor en is afkomstig van paarden die hier in de 10de eeuw door de Vikingen werden geïmporteerd.

De Oceaan

Overal in IJsland is de oceaan aanwezig, letterlijk omdat je erop uitkijkt, of figuurlijk omdat de oceaanwind vrijwel altijd straf over het land waait.

Dit laatste beeld is van een kruis langs de oceaanweg in Borgarfjarðarhreppur. De eerste versie van dit kruis staat er al sinds 1306, het pad langs de oceaan was uitzonderlijk gevaarlijk, ook vanwege de regelmatige aardverschuivingen van de lavagrond.

2 gedachten over “IJsland (deel 1) – Einde van de winter”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.