Herinneringen aan twee wereldoorlogen

Dit blog schrijf ik met zicht op Utah Beach, één van de landingsstranden van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Krijsende meeuwen, de golven van de zee, een lucht met zware wolken van de regen, maar nu helder blauw met een waterig avondzonnetje.

In de tweede en derde week van onze reis besluiten we, omdat we verderop in de maand andere plannen hebben, om de westzijde van België en Frankrijk te verkennen. Zo komen we in Ieper uit waar de Groote Oorlog (de Eerste Wereldoorlog) werd beslist in de loopgraven van West-Vlaanderen.

We zien het “In Flanders Fields Museum” in Ieper, een overzicht van de oorlog en maken de Last Post onder de Menenpoort mee, erg indrukwekkend.

De volgende dag doen we een route langs oorlogsmonumenten en begraafplaatsen in de buurt, zoveel jonge mensen zijn gestorven in die verschrikkelijke veldslag, een brok in m’n keel en tranen in m’n ogen…

Ook de hemel huilt mee, het weer is zoals op de beelden van WW1, regenachtig, plassen op het land en vette glibberige klei op de wegen en paden. Het moet verschrikkelijk geweest zijn om hier strijd te moeten voeren in de winter…

We maken een tussenstop in de buurt van Calais, daar zien we de vluchtelingen van vandaag, tentjes tussen de struiken en mensen langs de kant van de weg, zoekend naar een nieuw leven, een mogelijkheid om Engeland te bereiken.

Later brengen we een bezoek aan Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, waarvandaan we Engeland kunnen zien, rijden we door naar Normandië. Tanja heeft ons gewaarschuwd voor de Pont de Normandie (ze heeft hoogtevrees),

maar omdat we tolwegen en snelwegen vermijden kruisen we de Seine met een (gratis) veerpont bij Quilleboeuf sur Seine.

Veerpont over de Seine bij Quilleboeuf

Daar kunnen we aan de Seine kamperen op een openbare camperplaats.

camperplek aan de Seine
Camperplaats in Quilleboeuf

We hebben om de Normandische WO2-stranden te bezoeken een route gedownload die start ten zuiden van Le Havre. Via OsmAnd kunnen we zo langs alle belangrijke plaatsen aan de Normandische kust rijden. Op vrijdag 18 oktober starten we in Honfleur en rijden we tot net voor Arromanches-les-Bains (Juno-Beach). Op 19 oktober, de 26ste verjaardag van onze jongste zoon Rindert, doen we Gold-beach, Omaha-beach en Utah-beach aan.

De 360⁰ filmvoorstelling in Arromanches en de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur Mer (Omaha-beach) zijn erg aangrijpend, steeds weer moeten we denken aan die jongens, zo oud als of jonger dan onze eigen kinderen, hier stierven voor de bevrijding van Europa, kippenvel.

De nacht brengen we door op een duin aan het strand van Utah-beach, we proosten op de vrede.

4 gedachten over “Herinneringen aan twee wereldoorlogen”

 1. Hoi luitjes, ik denk niet dat jullie mij kennen , althans de grote reparateur kent mij zeker niet.
  De lady daarentegen moet mij kennen als Toon de buschauffeur van de buurtbus Oud Gastel Steenbergen.
  Ik lees met veel plezier, interesse jullie strapatsen in de verre landen. Echt gaaf wat jullie doen en tevens maakt het mij stinkend jaloers😉
  Ik blijf op grote afstand jullie reisverslagen en belevenissen volgen, echt fantastisch vind ik dit.
  Ik wens jullie een veilige, mooie en gezonde wereldreis toe, stelletje globetrotters.
  Groeten vanuit een druilerig Stampersgat.
  Anthony Crowbars, synoniem.

  Beantwoorden
  • Hoi Antoon,
   Natuurlijk herinner ik me nog goed de busritjes van Oud-Gastel naar Steenbergen 🙂 Zijn de pennen nog gearriveerd?
   Leuk dat je onze belevenissen volgt. Veel leesplezier verder en wie weet, tot ziens.
   Groetjes van Sonja

   Beantwoorden
 2. Hoi Sonja & partner. Een korte reactie van mij, ik kom in een later stadium terug op jullie wereldreis. Leuk dat je reageert, ik vind de belevenissen tot nu toe erg boeiend en leuk.
  Wat de pennen betreft, dat je er nog aan hebt gedacht, knap hoor, helaas heb ik (nog) niets ontvangen. Zal wel aan de kerstdrukte liggen of zoiets! Maakt niets uit.
  Ik wens je een hele fijne “witte Kerst” 😊 en denk erom, blijven smeren en fijne kerstdagen en een geweldig goed humorvol en gezonde wereldreis.
  Groeten vanuit een nog steeds somber Stampersgat, althans wat het weer betreft.
  Avé Antoon.

  Beantwoorden
 3. Hallo luitjes, ik heb een foutje gemaakt. Ik heb aangegeven de nieuwsbrief over jullie belevenissen NIET meer te willen ontvangen, dit is een vergissing mijnerzijds. Ik zal wel geen €200 ontvangen net als bij monopolie, maar ik neem genoegen met jullie ontzettend leuke nieuwsbrief of what ever.

  Overigens complimenten aan Gert Jan voor de prachtige foto’s, het is net of ik zelf meereis!

  Avé Antoine.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.