Mysteries van een oude dame (4 t/m 6)

We zijn nu in Tanzania en Milady heeft het zwaar, maar goed, de eerste 10.000 km zitten er ook al op.

Bladveer

In Zambezi, Zambia, hebben we de bladveer rechtsachter laten repareren, die bleek opnieuw gebroken te zijn. Een prima lasklus aan een moeilijk onderdeel.

img_6742 img_6747 img_6756 img_6748

Na deze klus wordt ook het imperiaal nog even op z’n plek gezet:

img_6760

Remmen

Toen we in Lusaka, Zambia aankwamen had ik onderweg al geconstateerd dat het linker voorwiel erg vettig was en dat ik wel vaak remvloeistof moest bijvullen.
Eén van de remcilinders van de trommelrem bleek lek. Een contact van Kalle en Trees, Godfrey Mutokoma, vond een nieuwe cilinder in de stad zodat ik die erop kon zetten.

img_6808 Helaas bleek het ontluchten niet goed te lukken en kreeg ik geen volle remdruk tijdens het remmen, pompend remmen lukte gelukkig wel.

img_6811

De volgende dag zijn we daarom met Godfrey naar New Cumm Motors (Lumumba road) gereden, een professioneel uitziende garage/workshop met veel machines en vakkundige mensen.

img_6825

Als eerste vraag ik het roofrack te repareren, er zijn 4 steunen afgebroken/doorgeroest. Dat wordt prima aangepakt, met het MIG-lasapparaat worden wat stukken staalstrip aan de steunen gelast, alles wordt weer vlak gezet en klaar.

img_6818 img_6817 img_6824 img_6819 img_6820
Vervolgens vraag ik de remmen nog na te kijken, ja hoor dat doen we wel even.

img_6823

Afijn, om 16:00, de garage gaat om 17:00 dicht, wordt geconstateerd dat de hoofdremcilinder lek is en we gaan de stad in om een nieuwe te vinden. Dat lukt helaas niet, maar we vinden wel een “overhaul set”. Daarmee – het blijkt niet de goede set te zijn – en met veel geduld en gepruts wordt de cilinder weer in elkaar gezet en blijkt de lekkage verholpen te zijn.

img_6828 img_6829

Rond 19:00 rijden we terug naar de camping en zetten we onderweg Godfrey thuis af.
De volgende dag zijn de mannen nog uren bezig met het verder afstellen en klaarmaken van de remmen, het blijkt allemaal toch wat versleten alhoewel de remvoeringen nog wel goed zijn.
We vragen om de rekening aan de manager van het bedrijf, maar hij zegt, na overleg met zijn vader over de telefoon, dat dit service is voor ons als dappere bezoekers van Zambia, we hoeven niets te betalen!
Al met al kunnen we in de loop van de middag met de auto de stad in om wat laatste inkopen te doen zodat we de volgende dag weer verder kunnen.

De volgende bladveer

Na Lusaka doet Milady het verder prima, zelfs de steile en soms ruwe wegen in het westen van Zambia overleeft ze zonder problemen.
Dat wil zeggen, als we op 23 september, net vóór de Tanzaniaanse grens bij Nakonde in het donker een slaapplaats vinden bij de Kings Highway campsite, blijkt dat de linker voorbladveer is gebroken. Dat constateer ik de volgende ochtend als ik wat onderhoud aan de auto doe.
Ik vraag of er ergens een plek is waar ik het laswerk aan de veer kan laten doen en even later staat Bas bij onze tent. Hij komt oorspronkelijk uit Numansdorp en is hier de technical manager, hij biedt aan dat we de veer in zijn werkplaats repareren. Zo gezegd, zo gedaan, het hoeft niks te kosten, alleen de brandstof van z’n aggregaat, ik geef hem wat voor het goede werk dat ze doen en wij kunnen weer rijden.

13 gedachten over “Mysteries van een oude dame (4 t/m 6)”

 1. Boeiend verslag over de oude dame!
  Leuk om te lezen, voor jullie misschien niet al te leuk om mee te maken. Alhoewel…een krakende wagen leeft het langst zullen we maar denken?
  Fijne boeiende reis verder!!!!

  Beantwoorden
  • Ja, Wim, maar soms kraakt het wel zo erg dat we ons een klein beetje zorgen maken, Dan zitten Sonja en ik maar stilletjes naast elkaar de ruwe wegen te ondergaan en de tegenwerpingen van Milady aan te horen. Maar goed, ons humeur wordt nog niet aangetast, we hebben een hoop lol samen.

   Beantwoorden
  • De andere lady doorstaat de beproevingen wonderbaarlijk goed. Soms is het wel wat stil naast me als er weer eens een onverwacht geluid onder de auto vandaan komt, maar Sonja excelleert in geduld!

   Beantwoorden
 2. Tsjonge Gert Jan en Sonja, jullie hebben wat te stellen met Milady. Maar ze herstelt wonderwel altijd snel 🙂 Mooie verhalen en foto’s! Goede reis en veel plezier en avontuur! Groeten uit “Soesterberg”.

  Beantwoorden
  • Hoi Leon, Milady stelt ons inderdaad af en toe op de proef! Momenteel wordt ze opgeknapt 😉 Als alles meezit, kunnen we dinsdag verder reizen.
   We hopen dat ze het dan weer een poosje volhoudt, maar het blijft een oude dame…
   Groetjes van Sonja

   Beantwoorden
 3. Boeiend om jullie zo te volgen. Ik hoop dat Milady het volhoudt. Onderdelen zijn er in ieder geval genoeg in omloop.
  Zeer zeker ook geweldige foto’s. Ik zie dat je je telelens ook gebruikt (olifant close-up).
  Groetjes en goede reis verder.

  Beantwoorden
  • Leuk dat je ons volgt Hans, de telelens gebruik ik inderdaad regelmatig, dus dat heb je goed gezien.
   Hartelijke groet aan je familie en de collega’s

   Beantwoorden
 4. Wat een taaie oude dame!Moet af en toe even behandeld worden, maar ze doet het toch maar.

  Gert Jan jij moet zo langzamerhand een EXPERT zijn geworden !

  Fijne reis en tot ziens.

  Beantwoorden
 5. “dat dit service is voor ons als dappere bezoekers van Zambia, we hoeven niets te betalen!” GEWELDIG 😀 Wat top dat mensen zo onder de indruk zijn van jullie dappere reis, ook daar. Trots op jullie en Milady. Tot over iets meer dan een maandje…. 😀

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.