Afwerken van de kluslijst

Tijdens onze eerste deel wereldreis (naar Marokko) hebben wij een kluslijst bijgehouden van verbeteringen aan de auto en uitrusting.

We hebben gebruik gemaakt van de corona-rustperiode om de lijst eens goed af te werken.

Een aantal klussen spreekt voor zich, enkele beschrijf ik hierna:

Plaatje keuken

Er ontbrak een aluminium afdekplaatje in de keuken, dat was deze actie.

Uiteindelijk waren we hoe dan ook niet zo tevreden over de afwerking van het keukenblad, ik had het uit aluminiumplaat vervaardigd (gewicht, makkelijk te verkrijgen bij de bouwmarkt…). In het gebruik bleek dit toch niet heel praktisch, het deukt makkelijk en geeft af bij het schoonmaken. Daarnaast zat er een verbinding in de plaat omdat het standaard aluminium plaatmateriaal slechts 75x75cm is.

Daarom heb ik een nieuw werkblad besteld, roestvrijstaal, van de goede afmetingen.

Bij RVS-Achterwand.nl heb ik een plaat besteld waarbij de randen omgebogen waren:

De schuine kanten heb ik zelf omgebogen en de sparingen voor kookplaat en wasbakje heb ik zelf gemaakt.

Met de restjes heb ik het ontbrekende plaatje links gemaakt en nog een plaatje voor in m’n dutch oven.

Bedplank onder

Als het echt hard waait, dat hebben we één keer meegemaakt, dan staat de auto de schudden en te bewegen, niet echt comfortabel om dan onder het dak te slapen.

Ook hebben we een tweede zitrij waarop we eventueel twee passagiers mee kunnen nemen. Maar die kunnen dan niet binnen slapen.

Ik heb daarom de binnenruimte iets aangepast zodat we ook onderin kunnen slapen. Wat extra plankjes en een extra kussen bieden de nodige ruimte.

Lade onder de bijrijdersstoel

We hebben de standaard Defender-stoelen vervangen door comfortabele ASS autostoelen waarin we beiden gemakkelijk zitten. Deze stoelen hadden we al in de oude Milady en hebben ons dus al vele kilometers goed laten zitten, we zijn er erg blij mee.

Helaas hebben deze stoelen geen verwijderbare zitting, dus de ruimte onder de stoelen is niet bereikbaar. Ik heb daar wel rekening mee gehouden, de beide stoelen kunnen naar achteren scharnieren.

Toch blijkt de ruimte onder Sonja’s stoel in de praktijk niet gebruikt te worden. Onder de bestuurdersstoel zitten de accu’s, onder de bijrijdersstoel is nog lege ruimte. Ik heb er een lade in gemaakt zodat die ruimte ook te benutten is.

Lades onder de achterbank

Ook de ruimte onder de achterbank blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te gebruiken te zijn. Als de achterbank is opgeklapt staan er allemaal spullen op.

Tijdens de Land Rover meeting in Zwitserland in 2019 zag ik bij één van de auto’s een mooi ingebouwd ladesysteem. Daardoor heb ik me laten inspireren om mijn eigen systeem onder de achterbank te maken.

Compressor inbouwen

De compressor zat al jaren in z’n draagtasje ergens in de auto. Bij de oude Milady in één van de bagagevakken aan de zijkant, bij de nieuwe Milady los tussen de koelkast en de voorste stoel. Uiteindelijk bleek dit niet zo praktisch, eerder omdat hij steeds in- en uitgeladen moet worden bij het verplaatsen van de bagage. Maar ook omdat het ding gewoon moeilijk bereikbaar is als je hem nodig hebt.

Na lang wikken en wegen over een vast plekje in of buiten de auto bleek hij heel mooi te passen op één van de nieuwe lades onder de achterbank.

Ophangsysteem zandplaten en jerrycans

De nieuwe cargorails aan de zijkant van de auto, zie mijn blog Extra buitendoek voor het hefdak, bieden veel extra mogelijkheden om dingen vast te maken.

Deze bevestiging van de zandplaten bleek iets minder praktisch

Naast een praktischer bevestiging voor de zandplaten (beiden aan één kant van de auto), kunnen nu ook de bandstof-jerrycans aan de zijkant worden opgeborgen.

Dit zijn mijn bouwschetsen:

Dit is het resultaat geworden, ik ben best tevreden:

N.B. eerder lagen de jerrycans op het dak in een rek van Frontrunner, dat werkte goed, maar was me niet praktisch genoeg. Ik moest steeds het dak op om de cans te vullen en, omdat de cans plat liggen, kunnen ze niet helemaal vol. Daarnaast gaan de sluitingen lekken als de cans warm worden.
Ook betekenen de cans op het dak extra hoogte…
Omdat de cans nu aan de zijkant boven de tankvulopening hangen kan ik er makkelijker bij om te vullen en te legen.

Opstapje achter

Het standaard Defender-opstapje vonden wij niet comfortabel genoeg, het gebeurde weleens dat we, achteruit stappend, het opstapje misten.

Deze opstap biedt voldoende breedte en kan op ongeveer dezelfde manier ingeklapt worden.

Sleutelkastje

Het is één keer gebeurd dat we beide sleutelbossen in de auto hadden, gelukkig was toen de achterdeur nog open zodat ik naar voor kon kruipen om de auto open te maken. Dat heeft ons wel even wakker geschud…

We hebben daarom een sleutelkastje opgehangen zodat we altijd binnen kunnen…

Ventilator/verwarming

Ik heb een nieuwe ventilator besturing bij Landreiziger besteld.

Een paar uurtjes werk, maar dankzij de prima handleiding is het uitstekend gelukt. De ventilator blaast nu zoals nooit tevoren. Ook tijdens het rijden blaast de ventilator duidelijk veel meer, de ruiten worden sneller ontwasemd en de kachel geeft met warmte, dit is echt de investering meer dan waard.

een goede beschrijving voor de montage
besturingsblokje op de ventilatorbehuizing
de nieuwe schuif-potmeter voor de bediening
ook de draden kunnen netjes worden weggewerkt

13 gedachten over “Afwerken van de kluslijst”

 1. Dat waren een boel aanpassingen Gert Jan maar alles voor het comfort van het reizen. Super hoor, nu nog even COVID-19 afwachten en kunnen jullie nieuwe avonturen beleven.
  Veel reisplezier
  Groetjes Saskia

  Beantwoorden
 2. Imponerend !Hoop dat jullei weer snel”los” kunnen en dan eerst maar eens in Europa… Zag “toiletemmer” staan op je lijsttje. Wij gebruiken een composttoilet in onze camper. zeer aan te raden maar neemt wellicht wat teveel plaats in

  Beantwoorden
 3. Met veel interesse de werkzaamheden van jullie gevolgd. Als je het niet ergvindt, “pik” ik een paar ideeën van je afgewerkte lijst met klussen,om te gebruiken in mijn 110.
  Voor komende tijd veel reisplezier en ik kijk uit naar jullie verslagen.
  Met vriendelijke groet uut Drenthe.
  FransWit

  Beantwoorden
 4. De aanpassingen zullen elke reis weer uitbreiden maar het sleutel kastje zou ik toch een meer verdekte plek voor kiezen

  Beantwoorden
 5. Wat heerlijk als je zó handig bent! Maar. …. je moet de mogelijkheden ook zien. Geweldig creatief. Complimenten van ons.

  Beantwoorden
 6. Sooo GertJan, wat ben je een handige bliksem!! Heb je lijst gezien en praktisch alles is al gedaan. Respect voor je en wens jullie alvast n goeie reis!
  Waar woon je nu?? Groet

  Beantwoorden
 7. Hoi Gert Jan, leuk bericht. Er staan inderdaad nuttige tips op de klustips waar je niet meteen aan denkt. Goed dat je reisplannen blijft maken en laten we hopen dat de wereld na de vaccinatie weer open kan zodat we weer allemaal op reis kunnen. Veel succes en vele mooie en veilige kilometers toegewenst.
  Groetjes Sjan en Frank.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.