Lezing: Van reizen je leven maken

Tijdens het Overlanders-treffen in Ranst staan wij op zaterdag 4 september 2021 op het programma met onze lezing “Van reizen je leven maken“, of zoals het op het programma staat: Permanent reizen.

In deze blog geef ik een samenvatting van deze presentatie.

Van reizen je leven maken

Samenvatting

We vertellen in onze lezing over hoe wij van reizen ons leven gemaakt hebben, aan de hand van de volgende onderwerpen:

  • Onze levensreis tot zover
  • Grote reizen in ons leven
  • Met Milady Landy op reis
  • De grote reisbeslissing
  • Reisplannen

Onze levensreis tot zover

We introduceren onszelf aan de hand van enkele foto’s:

Sonja is geboren in Zottegem en nadat we getrouwd zijn in 1985 verhuisd naar Nederland. Ze heeft haar leven lang als lerares Nederlands voor verschillende doelgroepen gewerkt.
Gert Jan is geboren in Nederland en getogen in België. Hij heeft zijn studie als ingenieur in water en pijpleidingen gedaan in Nederland en is de trotse ouder samen met Sonja van 4 mooie volwassen kinderen.

Grote reizen in ons leven

We hebben veel gereisd in ons leven, avontuurlijk reizen stond daarbij voorop.
Dit is een greep uit onze reizen:

Australië, 1987

Rwanda 1995: vlak na de Rwandese oorlog in 1994 bezocht Gert Jan als wateringenieur de vluchtelingenkampen in noordwest Tanzania. De indrukken in deze regio leidden later tot de keuze van ons gezin om naar Tanzania op reis te gaan.

Met onze kinderen kampeerden wij van jongs af aan al in tentjes, dit is een vakantie in Frankrijk.

Vooral Sonja ging bijna jaarlijks met de kinderen op de fiets op reis, vooral tijdens de mei vakantie.

Ook in Oostenrijk verkenden we onze grenzen.

6 weken dwars door Tanzania met Adam als gids was voor ons allemaal bepalend voor de rest van ons leven. Tanzania hebben we in ons hart gesloten en we zijn er allemaal verschillende keren terug geweest.

Met Milady Landy op reis

Na ons grote avontuur in Tanzania besloot ik, Gert Jan, dat ik zelf een keer met eigen auto in Tanzania wilde rijden. Na lang zoeken vond ik een Land Rover series 3, de basis voor onze eerste Milady Landy:

Zie ook:
Oude Milady, aankoop, restauratie

Met deze auto gingen we op reis naar Frankrijk in 2014, Marokko in 2015 en op onze grote Afrika-reis in 2016.

Onze reisroute in 2016/17

De grote reisbeslissing

De beslissing

Toen we terugkwamen uit Afrika wisten we het zeker, we gaan van reizen ons leven maken.
Tijdens die mooie reis hebben we gemerkt dat we, ook als we 6 maanden naast elkaar in de auto zitten, het nog steeds prima met elkaar kunnen vinden. We zijn 35 jaar samen en daar willen we graag reizend nog een flink aantal jaren aan toevoegen.
We zetten onze financiën op een rijtje en concluderen dat we eerder kunnen stoppen met werken als we ons huis verhuren.

Een nieuwe Milady Landy

We kopen een nieuwe Milady Landy en richten haar in voor onze toekomstige overland avonturen.

Reis naar Marokko 2019-20

In oktober 2019 gaan we op weg naar Marokko, als start van onze voorgenomen wereldreis.
We reizen zo’n 3 maanden door Europa. Daarna maken we de oversteek naar Marokko, een prachtige reis door dit veelzijdige en gastvrije land.
Als we onze voorgenomen reis hebben afgesloten, begin maart 2020, breekt Covid-19 uit en kunnen we niet terug naar Europa. We vinden een mooi plekje in Merzouga, op camping Haven la Chance en verblijven daar zo’n 3 maanden. We maken nieuwe vrienden en ontdekken beiden dat we, met een beetje creativiteit, ons prima bezig kunnen houden.

Covid-19 en onze plannen, Europa

Als we begin augustus 2020 weer in Nederland zijn besluiten we dat we ons huis gaan verkopen, verhuren is niet wat we ervan verwacht hadden.

Tijdens de Covid-pandemie van 2020 en 2021 reizen we vooral in Europa. Nederland in de winter en later, als grenzen weer langzaam opengaan, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk.

Tot we eind juli 2021 opa en oma worden.

Het financiële plaatje

Tijdens onze Afrika-reis van 2016/17 hebben we ervaren dat we met ongeveer €105 per dag rond konden komen met 2 personen. Tijdens deze reis hebben we niet bezuinigd op “uit eten” en hebben we veel (dure) parken bezocht.

Voor het financiële plan van onze wereldreis zijn we van dit dagelijkse budget uitgegaan. Daarbij streven we ernaar om de kosten te reduceren tot ongeveer de helft, dat is vooral buiten Europa prima haalbaar.

Verder hebben we nog de ervaring van de shipping naar en van Zuidelijk Afrika, RoRo bleek voor ons tussen de €1.500 (heenreis) en €2.500 (terugreis) te liggen.

Onze persoonlijke motivatie

  • Nieuwsgierigheid
Deze Himba-chief leerde mij dat Nieuwsgierigheid een universeel begrip is. Zo nieuwsgierig als ik was naar zijn leefwereld, zo nieuwsgierig was hij naar waar ik vandaan kwam.
  • Reizen naar de horizon/het onbekende
We reizen dag bij dag, steeds naar de horizon. Daarbij is het voor ons onbekend wat er achter de horizon ligt, we laten ons verrassen.
  • Samen grenzen verleggen
We verleggen ieder voor onszelf onze grenzen. Maar dat doen we vooral ook samen, we genieten ervan om elkaar uit te dagen en samen op zoek te gaan naar nieuwe avonturen, in de wereld, maar vooral ook in onszelf.
  • Leven zonder stress/verplichtingen
We genieten van ons vrije leven, we dagen onszelf nog steeds uit, maar wel zonder stress en verplichtingen

Reisplannen

Onze reisplannen hebben we al eens gepubliceerd in dit blog.

De planning daarvan is natuurlijk door Covid in de war gebracht. Ook de reisroute laten we afhangen van hoe de wereld zucht onder de pandemie.

4 gedachten over “Lezing: Van reizen je leven maken”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.