Zuid Spanje

Mooie steden en natuur

Na de betrekkelijke rust van de Algarve in Portugal rijden we naar het zuiden van Spanje. In ieder geval Sevilla staat nog op ons verlanglijstje en we willen nog wat mensen bezoeken. Het weer is prima, dus we genieten van de rit, de mooie landschappen en de aangename temperatuur in december.

de tuin van El Real Alcázar de Sevilla

Sevilla

De stad heeft een rijke historie die teruggaat tot in de Romeinse tijd. Vandaag de dag is het een bruisende stad met brede boulevards en smalle straatjes waar de historie van de Moorse overheersing voelbaar is en je de tijdloze flamenco kunt ervaren.

Onze eerste kennismaking met de stad is de Plaza de España, hoe kunnen we deze parel van architectuur en de prachtige ruimtelijke opzet ervan in ons vorige bezoek van de stad in 1999 over het hoofd gezien hebben.

We ervaren op deze Plaza zelfs een openlucht flamenco concert.

Dat Sevilla een belangrijke havenstad is geweest tijdens de verovering van de Amerika’s wisten we niet, er is zelfs een praalgraf van Christoffer Columbus (Cristobál Colón) aanwezig in de kathedraal. Óf hij hier daadwerkelijk in ligt is uiterst onzeker trouwens…

Ook deze kathedraal kan je uitgebreid bezoeken waarbij de diverse bouwstijlen opvallen, de Moorse van de voormalige moskee en de Gotische van de later nieuw gebouwde kathedraal, na de verwoesting door een aardbeving van de moskee-gebouwen.

Als je kiest voor een guided tour kan je ook het dak bezoeken en dat is een aanrader. Onze gids vertelt honderduit over de historie van de kathedraal en de stad en laat ons allerlei details zien die we anders over het hoofd gezien zouden hebben.

Bijvoorbeeld: de paddenstoelen op het dak zijn verluchtingsgaten voor de kathedraal die naar believen opengezet kunnen worden.

Later dwalen we door de kathedraal en bewonderen de vele uitbundige kunstwerken. We beklimmen de Giralda, de klokkentoren die in de Moorse tijd als minaret door de muezzin gebruikt werd voor de oproep tot gebed. De klim omhoog gaat daarom ook niet via een trap, maar via een helling waar deze muezzin met zijn paard vijf keer daags op en af klom.

Naast een adembenemend zicht op de stad en de omgeving zijn ook de klokken van de toren overweldigend, vooral als ze elk kwartier slaan…

Als de avond valt lopen we langs de Guadalquivir, de rivier die de stad in tweeën deelt, mooi met de maan boven de oude stad.

De volgende dag nemen we de tijd om het koninklijk paleis te bezoeken, el Real Alcázar de Sevilla. Ook dit gebouw gaat al vele eeuwen terug met overblijfselen van een Romeins aquaduct en openluchtbad, veel Moorse details en een prachtige tuin. Zeer de moeite waard als je in de stad bent, zorg dan wel dat je van tevoren kaartjes koopt.

Een paar dagen rust

Na Sevilla nemen we een paar dagen rust bij neef Wolter en Bart. Ze hebben een prachtig plekje waar het prima ontspannen is. We genieten van herinneringen van vroeger en van de plannen die we ieder nog hebben om nog veel van de wereld te zien. Het is heerlijk om even ongedwongen bij en met hen te genieten van elkaars gezelschap.

Antequera en de Sierra de las Nieves

We bezoeken Antequera, gewoon een mooi stadje met een kasteel, een mooi moderne kunst museum en heel veel kerken. We genieten in een lokaal restaurantje van een prima Spaanse driegangenlunch (menú del dia) met een biertje/wijntje en brood en olijven erbij voor nog geen €20 voor ons samen, heerlijk.

De Sierra de las Nieves is een prachtige bergketen die hoog uitrijst boven de valleien van Andalusië. Met Wolter en Bart hebben we al een rondrit en een wandeling gedaan en samen gaan we nog op verkenning in de bergen.

De Caminito del Rey is een historisch pad door de El Chorro kloof dat recent helemaal is opgeknapt en geschikt gemaakt voor wandelen zonder alpinisme-hulpmiddelen. We krijgen nog wel een helm op, maar de wandeling is goed te doen. Het is prachtig, de wandeling op zich tussen de hemelhoge rotswanden, de dieren die we zien, een gems en de hoog boven ons cirkelend vliegende gieren en natuurlijk de honderden duiven die zich nestelen in de wanden van de kloof. Een mooie wandeling met veel wind en soms een dreigende lucht, maar we kunnen de wandeling volbrengen en genieten volop.

Gisteren zijn we al naar de top van de El Torcal gereden, tussen de schijnbaar op elkaar gestapelde rotsen hing toen een dikke mist en alles was nat en glibberig. Vandaag komt de zon erdoor, dus we klimmen met onze Milady Landy opnieuw naar het Paraje Natural Torcal de Antequera. De bergen torenen hoog boven de vlakten van de omgeving uit en hebben nog steeds een wolkenkrans, we zijn benieuwd of we kunnen wandelen.

Boven blijkt de zon steeds sterker door te breken en besluiten we, na een broodje gegeten te hebben, de groene route te wandelen. Halverwege besluiten we om toch maar op de gele route te vervolgen zodat we wat minder mensen om ons heen hebben en meer onze eigen wandeling kunnen maken.

De rotsformaties zijn indrukwekkend en ondanks de soms modderige en glibberige gedeelten genieten we van de omgeving, de fluitende wind, de overwaaiende wolkenflarden en vooral de steeds weer nieuwe mini-landschappen. Mooi, mooi, mooi.

Malaga in kerstsfeer

Net als alle Spaanse steden en dorpen heeft ook de stad Malaga goed uitgepakt voor de kerst. Een grote lichtjesboom, alle straten verlicht met uitbundige lichtslingers, maar vooral het lichtkunstwerk in de Calle Marqués de Larios is al indrukwekkend overdag. Als dan om 18:30 de lichtjes aangaan onder begeleiding van muziek wordt het spektakel compleet. Honderden, duizenden mensen in het weekend, kijken en filmen het licht- en geluidsspektakel en verdringen elkaar om de mooiste beelden te kunnen schieten.

All I want for Christmas is youououou

We brengen nog een paar dagen bij Ina en Shana in Ina’s vakantiehuis in Alhaurin el Grande door, gewoon lekker kletsen en elkaar een beetje beter leren kennen. Het bovenstaande filmpje heb ik gemaakt toen we met hen naar de kerstlichtjes gingen kijken.

Gibraltar en Algeciras

We rijden Gibraltar binnen om weer een sticker op onze auto te kunnen plakken, de 28ste sticker van de serie die ik via Overlandstickers.com heb gekocht.

Gibraltar is echt Brits, dubbeldekker bussen, een Engelse supermarkt, kleine Engelse pubs en vooral ook, Engels weer, het waait en het regent, erg bijzonder hier ten zuiden van Spanje.

’s Avonds zoeken we een kampeerplek op bij het strand ten zuiden van Algeciras, mooi uitzicht op de rots van Gibraltar en de baai tussen Gibraltar en Algeciras, we zien schepen de haven in varen en genieten van het laatste daglicht aan het strand. Wel waait het behoorlijk en de tent van ons hefdak staat al aardig te wapperen. Die nacht is de onrustigste die we gehad hebben, halverwege de nacht verkassen we omdat de wind echt te erg wordt, we zoeken een plekje tussen de huizen bij een McDonald’s in Algeciras en kunnen daar gelukkig nog een paar uur slapen voor we moeten vertrekken naar de ferry.

Helaas blijkt de ferry niet te varen in verband met de stormachtige wind. We besluiten dan maar om een paar nachten door te brengen in een hotel, Alboran, in Algeciras, lekker comfortabel en tijd genoeg om o.a. ons blog bij te werken. Het regent bijna continue en de wind blaast onveranderd stormachtig.

De weersverwachting: regen, regen, regen

Zoals het er nu uitziet varen op zondag, Sonja’s verjaardag, de boten weer. We zullen zien…

4 gedachten over “Zuid Spanje”

 1. Wat een prachtige reis en ik ben heel blij dat ik jullie mooie reis kan volgen Hartelijk Dank
  Voor jullie een fijne jaarwisseling en vooral een hele goede en Gezonde reis.

  Beantwoorden
 2. Jos,
  Wat heerlijk om op deze manier de wereld te verkennen.
  Ik voel, door de foto’s, bijna de rust en ontspanning die jullie waarschijnlijk ook voelen!
  Geniet elke dag!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.